Stevige Europese steun maakt vrijetijdsprojecten mogelijk in Kortenaken

servaas

Het gemeentebestuur van Kortenaken is blij met de recent toegekende Europese subsidies uit het LEADER programma voor plattelandsontwikkeling. “Met ons project ‘Leefbare dorpen’ rijven wij € 110.000 binnen”, glundert schepen van Omgeving Niels Willems. “Hiermee kunnen wij zaal Servaas in Kersbeek grondig renoveren en wordt er aan de Doddelbergstraat een vrijetijdssite gerealiseerd.”

In 2020 lanceerde Hageland+ vzw een oproep voor het indienen van plattelandsprojecten waarvoor Europese, Vlaamse en provinciale steun kon worden bekomen in het kader van het LEADER-programma. Kortenaken diende hiervoor twee projecten in: de renovatie van zaal Servaas en de aanleg van een vrijetijdssite in Kersbeek.

Schepen van omgeving, Niels Willems: “Wij willen meer dorpsbeleving in onze gemeente, onder meer de vereenzaming van de (oudere) bevolking tegengaan. De projecten die wij indienden hebben dankzij de goed voorbereide dossiers de maximale subsidies bekomen. Mogelijk komt er nog meer. Wij staan op de reservelijst waardoor de restmiddelen uit het totale budget eventueel bovenop de toegekende € 114.000 komen."

Lees verder onder de foto
Kortenaken vrijetijdsplein

De vrijetijdssite aan het voormalig voetbalterrein van Kersbeek kreeg subsidies toegekend voor een reeks voorzieningen. Zo wordt een gebruikerslokaal voorgesteld aan de straatzijde met voldoende parkeerruimte en wordt er een zandpiste aangelegd voor de jumping- en dressuurtraining van rijvereniging “De Velpedravers”. Bijkomend is er ruimte voorzien voor de paardenmenners van ZAM. Met ruiterpaden en een ontmoetingsruimte zorg de gemeente voor lokale verenigingen, maar ook andere ruiters en menners kunnen genieten van de ultieme locatie om hun geliefde sport te beoefenen.

Goed nieuws is er ook voor de Sint-Sebastiaansgilde, de oudste vereniging van de gemeente. Voor hen is een staande wip in het vooruitzicht gesteld voor trainingen en kunnen er opnieuw wedstrijden worden georganiseerd.

“Naast het verenigingsleven willen wij de site zo functioneel en toegankelijk mogelijk maken voor mensen uit de buurt en individuele sporters. Met een loopomloop en een vertrekpunt voor allerhande fiets-, wandel-, mountainbike- en ruiterpaden.”

Lees meer over