Schepen Kristof Mollu wordt nieuwe burgemeester: "34 jaar is jong maar ik ben er klaar voor"

Stefaan Devos en Kristof Mollu

In Kortenaken geeft de 70-jarige burgemeester Stefaan Devos (CD&V) op 1 januari de burgemeesterssjaal door aan de 34-jarige schepen Kristof Mollu (CD&V), hij legt de eed af op 15 december in handen van provinciegouverneur Jan Spooren en zal vanaf januari het ambt daadwerkelijk opnemen.  “34 jaar is wel jong en natuurlijk heb ik wat stress maar ik weet intussen wel wat er op mij afkomt en ik zal er 200% voor gaan.” Wij hadden met beide politici een babbel over vroeger, vandaag en morgen.

Devos kiest bewust om niet langer burgemeester te zijn in de gemeente. “Het is mooi geweest. Ik heb mijn leeftijd niet mee en heb weleens last van enkele kwaaltjes. Kristof gaat dat zeer goed doen, daar ben ik zeker van.”

Mollu hoort het de huidige burgemeester graag zeggen en weet goed waar hij aan begint. “We hebben in het college bewust gekozen voor verjonging. Als schepen kon ik al ervaring opdoen waardoor ik het zeilen en reilen in de politiek al wat beter ken. De sfeer en de samenwerking in het college zit goed, dus daar heb ik alvast geen schrik van. Integendeel, ik weet dat ze mij zullen bijstaan en, als het moet, kan ik nog altijd ten rade gaan bij Stefaan, ook dat is een geruststelling”, zegt de nieuwe burgemeester die de voorliefde voor politiek niet van vreemden heeft. “Mijn grootvader, Georges Putseys maar iedereen kende hem als Kobe, is ook schepen geweest, hij zat 50 jaar in de politiek.  Ik denk dat hij best fier zou geweest zijn op mij, mijn ouders en vrouw zijn dat ook. Ook al leven mijn ouders gescheiden, ze komen samen naar mijn eedaflegging. Ze hebben me altijd gewaarschuwd voor de politiek, en voor de weerstand die je er soms krijgt, maar ik ben iemand die positief in het leven staat. Ook mijn vrouw Tatiana komt naar mijn eedaflegging. Haar steun is voor mij heel belangrijk want ik besef goed dat dergelijke functie een impact zal hebben op ons leven maar het is iets wat ik met veel plezier ga doen. Ik ben altijd een actieve bij geweest, in de middelbare school heb ik in het leerlingenparlement gezeten, op de universiteit was ik studentenvertegenwoordiger en sinds 2013 ben ik raadslid en deze legislatuur dus ook schepen.”

Lange loopbaan

Net als Kristofs grootvader zit Stefaan ook al lang in de politiek, hij begon zijn politieke loopbaan in 1988. “Toen ik voor het eerst deelnam aan de verkiezingen kreeg ik 733 stemmen achter mijn naam, dat vond ik best een geslaagd debuut. Eigenlijk ben ik zelf niet van Kortenaken, mijn ouders wel maar die gingen in Loksbergen wonen, de liefde bracht me uiteindelijk naar hier. In de jaren 70 was de inflatie hoog en kostte een bouwgrond veel geld. Gelukkig kregen we hulp van mijn schoonouders die een bouwgrond hadden in de gemeente (lacht).”

In 1989 zetelde de huidige burgemeester voor het eerst in de gemeenteraad en van 1996 tot 2000 was hij voor het eerst schepen, een unieke prestatie want als oppositielid volgde hij Patrick Vandijck op als schepen. Van 2007 tot 2012 was hij burgemeester en in 2019 werd hij dat opnieuw. “Toen ik een eerste keer burgemeester werd, vormden we een coalitie met de toenmalige SP.A. Ik ben er nog altijd fier op dat we toen de sporthal konden bouwen zonder ons budget te overschrijden.Vandaag vormen we opnieuw een meerderheid met Vooruit maar ook met N-VA. Die combinatie werkt goed, al moet ik toegeven dat we regelmatig discussiëren maar dat geldt in elk goed huwelijk. De eerste 2 jaar bouwden we ons meerjarenplan uit en vandaag zitten we op kruissnelheid. Kristof krijgt een goed draaiende machine cadeau (lacht). Anderzijds evolueert de politiek ook constant en wordt het er niet makkelijker op. De impact, van het feit dat mensen niet langer verplicht worden om te gaan stemmen, valt moeilijk in te schatten. Tijden veranderen ook en het wordt almaar moeilijker om mensen te overtuigen, bovendien wordt tegenwoordig veel beslist door de hogere overheid en ook dat heeft een impact op een gemeente. Tel daar nog lastpost Covid-19 bij en je weet dat er allemaal niet makkelijker op wordt.”

Meer tijd voor mezelf

Mollu zal in elk geval weten wat gedaan want er staan nog een aantal grote projecten op stapel deze legislatuur. “Momenteel loopt er een heel groot rioleringsproject en twee realisaties van vrijetijdssites, eentje in Waanrode en een 2de in Kersbeek. Ik wil echt zaken realiseren en als kleine gemeente heb je een directe impact, kort samengevat wil ik echt iets beteken voor Kortenaken.”

Devos van zijn kant heeft zijn deel gedaan en gaat het nu wat rustiger aan doen, alhoewel. “Ik blijf in elk geval raadslid en ik wil meer gaan fietsen. Anderzijds hoop ik ook iets meer te kunnen genieten met mijn vrouw, ik ben een fan van Oostenrijk en hopelijk kunnen we iets meer met vakantie gaan. Ik heb nu meer tijd voor mezelf”, besluit hij.

Tekst: Laurien Holsbeeks en Dirk Desmet

Lees meer over