Ontdek kasteel Kersbeek in Kortenaken tijdens Open Monumentendag

Kersbeek kasteel
Het kasteel van Kersbeek opent zijn poorten voor het publiek tijdens de Open Monumentendag op zondagnamiddag 12 september. Bezoekers kunnen deelnemen aan een begeleide rondleiding in de opengestelde delen van het kasteel en het park. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht.

De kasteelsite ligt wat verborgen achter de parochiekerk van Kersbeek. Het 19de-eeuwse landhuis en de aangelegde parktuin zijn privaat domein. De eigenaars legden zich de voorbije jaren toe op de renovatie van het kasteelgebouw. “De coronapandemie en de recente overstromingen hebben hun effect gehad op de geplande werken aan het gebouw en in het park”, zo vertelt de eigenaar. “Er is dus nog veel werk aan de winkel, maar we willen graag ons enthousiasme voor de plek en ons project met de mensen delen. Op termijn willen we de tweede verdieping open stellen als B&B, maar we willen kleinschalig starten met kunsttentoonstellingen in de kelderverdieping.”

De intergemeentelijk onroerend-erfgoeddienst IOED Zuid-Hageland zorgt voor deskundige toelichting. Tijdens een één uur durende rondleiding ontdek je het gerenoveerde neogotische kasteelgebouw. De gidsen nemen je ook mee in de parktuin, die ons terugbrengt naar het ontstaan van het dorp Kersbeek.”

Gegidste rondleidingen starten om 13 u, 14 u, 15 u, 16 u en 17 u. Bezoekers kunnen voor of na de rondleiding van een drankje genieten in de parktuin, met zicht op het kasteel. Het domein is verkeersvrij en het aantal parkeerplaatsen in de omgeving is beperkt. Het domein is toegankelijk via de Kerkweg langs de kerk.

Lees meer over