Kinderen basisschool Kortenaken eindelijk in groene omgeving

24 April 2021 | 08u23 | Gepost door rik.poulman@te…
basisschool Kortenaken
De provincie Vlaams-Brabant investeert € 9.652,01 in de vergroening van de VLS Trip Trap uit Kortenaken voor het project ‘VEERkracht(ig) in het groen’. “Kinderen hebben nood aan natuur. Daarom is het zeer zinvol dat ze via hun school in contact worden gebracht met natuur”, zegt Bart Nevens (N-VA), gedeputeerde voor Leefmilieu.

Uit een enquête bij alle leerlingen bleek dat de betonnen speelplaats weinig mogelijkheden geeft om echt te spelen en dat er nood is aan groen en een plaats om te kunnen zitten. De school startte met kleine acties, zoals een speelwinkel en de aankoop van grote speelmaterialen, en de speelplaats werd ingedeeld in speelzones. Men werkte ook een schoolvisie uit rond VEERkracht en een bijhorend verhaal waarin veel natuur vermeld werd.

De durf om de speelplaats ook echt te ontharden en te vergroenen is er gekomen toen de school in contact kwam met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Na een proces van een jaar met de verschillende betrokkenen, zoals leerlingen, leerkrachten, oudercomité, preventiedienst en MOS, is er een inrichtingsplan gemaakt. Het vormt een groene draad tussen de biodiversiteit, het emotionele en het educatieve. Er werd ook een zeer uitgebreid educatief plan rond uitgewerkt.

Bart Nevens: “Scholen kunnen bij ons terecht voor een subsidie om van hun grijze, betonnen speelplaats een groene oase te maken. Het is niet alleen belangrijk dat de scholen met het project duurzamer worden en de biodiversiteit verhogen, maar ook dat ze een draagvlak creëren door ouders en leerlingen hierbij te betrekken en hen het belang ervan uit te leggen via een educatieve aanpak”.

Lees meer over