Helga's Poezenhuis verhuist

6 mei 2021 | 10u49 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
helga's poezenhuis
Na 20 jaar in Keerbergen heeft Helga Gillé van het bekende Helga's Poezenhuis een nieuw en ruim onderkomen voor haar poezenopvang. Een nieuwe kattenliefhebber als bijzondere partner maakt het plaatje compleet.

Al meer dan 20 jaar zorgt Helga Gillé, samen met een 80-tal opvanggezinnen en tal van vrijwilligers, voor de opvang van achtergelaten en verwaarloosde katten. Sommige dieren zijn pasgeboren en hebben om de twee uur een flesje nodig, anderen zijn oud en ziek. Allemaal verdienen ze evenveel liefde en genegenheid en een nieuwe warme thuis.

Het motto van Helga’s Poezenhuis is immers “Je kan niet al de dieren van de wereld redden, maar wel de wereld van een dier.”

Omdat er steeds meer aanvragen voor opvang van katten binnenkwamen, gingen ze op zoek naar een nieuwe locatie. Dat bleek geen eenvoudige opdracht, zo vertelt Helga. “Een locatie met de juiste stedenbouwkundige bestemming vinden was niet gemakkelijk. Het moest er immers niet alleen toegelaten zijn om zwerf- en achtergelaten katten in goede omstandigheden op te vangen, we wilden er ook een pension voor katten kunnen onderbrengen.” Uiteindelijk  vonden ze hun plekje in de Leibeekhoeve in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, een pand waar tot voor kort  een cattery van Britse Kortharen, een katten-en hondenhotel,  een trainingscentrum voor honden en een kennel voor Mechelse schepers was gevestigd.

Ondertussen zijn de verbouwingswerken van start gegaan aan de opvanggebouwen en aan het zwerfkattenverblijf, door het  verwijderen van asbest, isoleren en schilderen. Eens de functiewijziging van het voormalige centrum in orde is, wordt uitgekeken naar een eerste gedeeltelijke opening. “Met de hulp van de gemeente brengen we het administratieve deel in orde”, gaat Helga verder. “Begin juli willen we graag starten met het kattenpension, de kattenopvang voor de achtergelaten en afgestane katten en het zwerfkattenverblijf.  Ook de recuperatieruimte waar zwerfkatten na sterilisatie kunnen bekomen alvorens  we hen terug vrijlaten, moet dan in werking treden .”

Een volgende stap  is een 600 m² grote nieuwbouw waar onder meer een ruimte zal worden ondergebracht, waar mensen kunnen afscheid nemen van hun overleden huisdier. “Ook hiervoor zitten we samen met de gemeente om de nodige vergunningen in orde te brengen”, aldus Helga. “Op termijn hopen we op topmomenten aan een 150 dieren – zwerfkatten,  tamme katten en pensionkatten - onderdak te bieden.”

 De gemiddelde werkingskosten verbonden aan het opvanginitiatief bedragen momenteel ongeveer een 120.000 euro. “Dieren opvangen kost geld”, bekent Helga. “Denk maar aan dierenartskosten, medicatie, voeding, kattenbakvulling of de mandjes.”  Voor de voeding kregen ze onlangs een fijn bericht van Versele-Laga. “Ze zullen ons gedurende één jaar gratis voeding  verschaffen”, gaat ze verder. “ Goede voeding is de basis voor een optimale gezondheid.” Maar natuurlijk is hiermee niet alles gedekt.

De opvang zoekt dan ook op alle manieren naar financiële middelen om een optimale verzorging te blijven voorzien. Onlangs kregen ze uit een bijzondere hoek  ondersteuning. Vrijwilligster Anja kwam  in contact met de Tieltse brouwerij De Poes. “Brouwer Stijn David bleek een ideale partner”, valt Anja in. “Met zijn brouwerij De Poes was het duidelijk dat hij heel graag katten ziet. Tot 1 juni loopt de steunverkoop van een degustatiebox met 4 soorten poezenbier, in combinatie met bijpassende poezenglazen, waarvan de opbrengst naar onze poezenopvang gaat.”  Het bier werd intussen voorgeproefd door hobbybrouwers. “Ze waren er duidelijk dol op”, voegt Helga er nog aan toe. Dat belooft. De degustatieboxen kunnen tot 1 juni besteld worden via anja.HPHO@telenet.be. Meer info op de facebookpagina Helga’s Poezenhuis Opvang – Steunacties & Evenementen.

Voor de dagelijkse werking van het opvangcentrum kan Helga rekenen op een sterk team, zonder wie dat alles niet mogelijk zou zijn. “Naast de onmisbare inzet van onze talrijke vrijwilligers is de dagelijkse werking in handen van een aantal vaste (vrijwillige) medewerkers. Er komt heel wat kijken bij een poezenopvang naast het opvangen van de dieren: plaatsen van kittens en volwassen dieren,  naservice, opvolgen van oproepen, FB en Instagram, steunacties en evenementen op poten zetten.”

Nu de opvang groter wordt, hebben ze dan ook een extra collega aangetrokken. “Daisy heeft als gewezen dierenartsassistentie en boekhoudster een ideale achtergrond en zal in de toekomst meer administratieve taken op zich nemen en dagelijks aanwezig zijn in de Leibeekhoeve”, besluit Helga. “Zo hou ik zelf meer tijd over om me te focussen op andere zaken zoals overleg met de dierenartsen, mensen begeleiden en adviseren, de dieren opvolgen, en mijn taken binnen de Raad voor Dierenwelzijn. Want het welzijn van alle dieren, dat ligt mij toch enorm aan het hart.”

Lees meer over