Vrijwillig fusioneren? Geen denken aan

10 mei 2022 | 21u40 | Gepost door christian.henn…
Fusie van gemeenten

Het gonst al een tijdje van geruchten in Hoegaarden rond eventuele fusiegesprekken tussen Hoegaarden en Tienen. Om hier duidelijkheid over te krijgen voegde oppositieraadslid Johan Bollens van Vooruit een agendapunt toe aan de gemeenteraad. Uit het antwoord van de CD&V-meerderheid blijkt dat Hoegaarden niet vrijwillig zal fusioneren.

Johan Bollens wilde weten of er lopende fusiegesprekken zijn en of er in de toekomst nog gaan komen. Het raadslid vond het ook belangrijk dat de burger zou betrokken worden. “Stel dat er een fusie komt met Tienen, een stad die heel veel schulden heeft. Gaan wij dan niet als vulmiddel gebruikt worden voor hun slechte financiën?”, aldus Bollens. Het raadslid stelde ook dat zijn partijgenoten in Tienen eenzelfde vraag gesteld hebben, maar dat ze daar geen duidelijk antwoord kregen. Hij hoopte op meer duidelijkheid in Hoegaarden.

Tegen opgelegde fusies

Of er lopende fusiegesprekken zijn werd niet beantwoord. Opmerkelijk was wel dat raadslid Mies Matthijs (CD&V) een tekst met de visie van de CD&V-meerderheid voorlas en niet de burgemeester of de schepenen. Wat vermoedelijk duidt op onenigheid binnen de rangen. “De meerderheid verwijst naar het meerjarenplan. Daarin staat dat Hoegaarden wil samenwerken met externe partners, maar niet vrijwillig zal fusioneren. We kanten ons tegen mogelijk opgelegde fusies. We staan wel achter verregaande samenwerking. Ons bestuur concentreert zich op de kerntaken. We hebben voldoende bestuurskracht om zelfstandig te functioneren en zijn voldoende gezond om de toekomst aan te vatten”, aldus raadslid Mies Matthijs.

David en Goliath

Tijdens de raad kwam er geen enkele reactie meer van de oppositie, maar wij vroegen achteraf om duiding. “We zijn niet absoluut tegen een fusie, maar het belang van de Hoegaardier primeert. Als het gebeurt moeten we er beter uitkomen”, aldus Johan Bollens (Vooruit). “Als je wil genieten van de schuldovername is 2024 belangrijk. Dan moet je nu al plannen maken of studies aanvragen. Uit het antwoord van de meerderheid blijkt dat ze dit niet gaan doen. Vanuit mijn buikgevoel ondervind ik dat de bevolking van Hoegaarden niet voor een fusie is. Het is een supergevoelig item, vooral omdat in het eventuele samengaan van Hoegaarden en Tienen het om een David – Goliath verhaal gaat en niet om twee evenwaardige gemeenten”, aldus Liselore Fuchs (N-VA). Bij Gewoon Wit wilde men geen standpunt innemen. “Wij nemen gewoon nota van het antwoord van de burgemeester”, aldus Herwig Princen.

Lees meer over