Vrijheidsboom krijgt grotere standplaats op Gemeenteplein Hoegaarden

2 maart 2021 | 15u07 | Gepost door christian.henn…
De vrijheidsboom is gered
In Hoegaarden heeft de 35-jarige Vrijheidsboom op het Gemeenteplein een grotere standplaats gekregen. Dat was nodig want de boom is ziek omdat z'n wortels niet meer kunnen groeien. Nadat de gemeente de klinkers rond de standplaats had verwijderd, namen enkele boomverzorgers de ondergrond van de eik stevig onder handen. Er kwam een groter perk waar ook de historische waterpomp (foto) in opgenomen is.

Politieke twisten

Door de kleine standplaats was de groei van de boom beknot. Nadat de gemeente de klinkers van het Gemeenteplein rond de boom had verwijderd, werd nu de standplaats vergroot. Met hoge luchtdruk werd de grond losgemaakt en werden er voedselkokers en compost aangebracht. Achteraf werd alles overdekt met hakselhout. De standplaats van de zomereik die er al 35 jaar staat werd wel viermaal groter. Alles werd afgeboord met blauwe steen en ook de historische waterpomp is in het perk begrepen. Door deze werken gingen er twee parkeerplaatsen verloren op het plein.

Deze Vrijheidsboom is de laatste in een rij vrijheidsbomen die sedert de Franse Revolutie aangeplant werden, en die na politieke twisten geveld werden. De Franse Revolutie brak uit in 1789. In Hoegaarden voelde burgemeester Van Autgaerden sympathie voor de Revolutie. Hij besloot op 1 januari 1796 een vrijheidsboom te planten op het Gemeenteplein. Tijdens de daaropvolgende nacht werd de boom omgehakt door onbekenden. In alle stilte werd een nieuwe boom geplant. Deze werd na samenzwering opnieuw omgehakt. Op 28 december 1797 werd de derde boom geplant. In 1986 is de  vorige Vrijheidsboom op het Gemeenteplein aan de gevolgen van de Olmenziekte gestorven.

Ook de oude waterpomp is getuige van politieke twisten in Hoegaarden. Op 8 september 1818, de eerste zondag van de grote kermis in Hoegaarden, werd op het Gemeenteplein onder burgemeester De Zangré een nieuwe waterpomp in werking gesteld, op de plaats van een oude dichtgegooide poel. De meningen over de pomp waren verdeeld en tegenstanders van De Zangré, aanhangers van Dumont noemden de pomp smalend “de Pispomp van de Mayeur”. Ze strooiden zelfs rond dat het water ongezond was om te drinken. Maar de pomp was niet ongezond en bleef water geven. De aanhangers van De Zangré werden Zangristen genoemd, die van Dumont, Dumonkes, ofwel katholieken tegen liberalen.

Lees meer over