Voormalig schooltje van de Boskabouters te koop in Meldert

5 november 2021 | 14u55 | Gepost door christian.henn…
Schooltje Meerstraat
Van 25 november tot 3 december 2021 kan men online bieden op het pand van de voormalige kleuterschool van de Boskabouters aan de Meerstraat in Meldert. Het is de vzw parochiale werken uit Tienen die deze gebouwen verkoopt, met 180.000 euro als inzet. Het gaat om een gebouw voor gemengd gebruik op een totale grondoppervlakte van 9,57 are. “Met dit gebouw verdwijnt een stuk van de geschiedenis van Meldert. Het schooltje ging open in 1900 en sloot noodgedwongen in 2019”, aldus schepen Filip Havet, één van de trekkers van de BoskaBouwers, een groep die jaren actie voerde voor het behoud van de school.

“We hebben heel wat acties gevoerd om het schooltje te kunnen behouden, maar uiteindelijk hebben we de handdoek in de ring moeten gooien, omdat er geen leerlingen meer kwamen. We hebben het geld dat we met onze acties inzamelden in eerste instantie in de containerklassen gestopt in het Sint-Janscollege, waar het schooltje de laatste jaren gevestigd was. Het was immers de bedoeling het gebouw aan de Meerstraat te renoveren.”

Lees verder onder de foto

Containerklassen
De containerklassen in het Sint-Janscollege

Containerklassen in college

“Die containerklassen zijn blijven staan in het college. Ze hebben die nuttig gebruikt omdat ze door corona de bezetting van hun klassen moesten minderen, en zo die lokalen als geroepen kwamen. De resterende middelen hebben we daar ook geschonken als dank voor het feit dat wij daar de laatste jaren gratis mochten verblijven. Half oktober 2019 hebben we noodgedwongen aangekondigd dat het schooltje zou sluiten. Het doet mij pijn in het hart, we hebben er jaren voor gestreden. Dank aan iedereen die ons gesteund heeft”, aldus Filip Havet.

Lees verder onder de foto

Laatste actie BoskaBouwers
Laatste grote actie van de BoskaBouwers

Overal tuinkabouters

De grootste stunt van de BoskaBouwers, zo heette de actiegroep rond het kleuterschooltje was het plaatsen van 750 mysterieuze tuinkabouters in Hoegaarden en zelfs in delen van Sluizen-Bevekom.  In 2003 kwamen de Boskabouters een eerste maal in de problemen door te weinig leerlingen, maar het jaar daarop werden 14 kleuters gehaald, voldoende voor het voortbestaan. Daarna ging het een hele tijd beter, maar op 1 februari 2018 telde de school op de teldag weer slechts 10 kleuters en was er nog een jaar de tijd om de norm van 12 te halen. Bij de start van het schooljaar in 2019 waren er weer maar 9 kleuters en half oktober kondigde het schoolcomité de sluiting aan. De laatste jaren waren er meer mensen bezig geweest met acties om de school van Meldert te redden, dan dat er ouders gevonden werden om daar hun kinderen naar school te laten gaan.

Lees meer over