Versleten vlonders zijn weggehaald in Meldertbos

Wandelen op vlonders
Toen Natuurpunt samen met de Aalmoezeniers van de Arbeid in 2003 een beheersplan opstelde voor Meldertbos, kwam daar ook een wandelpad rond het domein bij. Vijftien jaar geleden werden hierbij vlonders aangelegd, maar die zijn ondertussen versleten. De slechtste stukken zijn ondertussen weggehaald.

Pieter Abts van Natuurpunt: “De vlonders liggen er nu 15 jaar en zijn ondertussen versleten. Sommige stukken waren helemaal rot, waardoor wandelaars er dreigden door te zakken. Die hebben we ondertussen weggehaald, een 30-tal meter. Maar eigenlijk moet er 100 meter dringend vernieuwd worden, en zelfs alle vlonders zijn aan vervanging toe”.

“We hebben subsidies aangevraagd bij de Vlaamse Overheid om de nieuwe vlonders te kunnen aanleggen. Vooraleer we die subsidies hebben kunnen we geen herstellingen aankondigen. Vergeten we niet dat Meldertbos een brongebied van de Mene is, met veel grondwater. Er is een rondwandeling door Meldertbos, wel iets meer dan twee kilometer lang, maar op vele plaatsen zijn vlonders nodig, of houten loopbruggen, zeker dit jaar met het natte weer.” (foto Natuurpunt)

Natuurgebied Meldertbos maakt deel uit van het kasteeldomein van Meldert, waar ook het Sint-Janscollege gevestigd is. Het grootste deel van Meldertbos is eigendom van Natuurpunt, maar een stuk behoort nog toe aan de Aalmoezeniers van de Arbeid.

Lees meer over