Verfwerken aan rechter zijbeuk van de Sint-Gorgoniuskerk in Hoegaarden: voor lijkdiensten wordt uitgeweken naar Meldert

Verfwerken Sint-Gorgoniuskerk

IGO voert momenteel herstellingswerken uit aan de rechter zijbeuk van de Sint-Gorgoniuskerk in Hoegaarden. De zijbeuk is met doeken afgeschermd, maar er is toch teveel hinder om de lijkdiensten in de Hoegaardse kerk te laten plaatsvinden. Daarvoor wordt uitgeweken naar de kerk van Meldert.

De werken die nu gebeuren worden uitgevoerd met het jaarlijks voorziene bedrag van 30.000 euro voor herstellingswerken aan de kerk. Er werden de voorbije jaren al heel wat herstellingen uitgevoerd aan houtwerk, goten en dak.

Roger Dewallens, penningmeester van de Kerkfabriek: “Deze werken gebeuren uiteraard in opdracht van de gemeente. De rechterzijbeuk was het dringendst, want hier is waterinsijpeling geweest en er waren barsten. Sommige stukken worden afgekapt, weer bepleisterd en dan geverfd. Dit jaar staat alleen dit op het programma, maar ook de sacristie is er erg aan toe. Die ligt ook aan de kant van de waterinsijpeling. De kalk valt er van het plafond”.

Lees verder onder de foto

Kerk Hoegaarden Afschermen schilderwerken
De rechter zijbeuk is afgeschermd maar er is toch nog veel stof

Orgel en middebeuk

“We hebben zopas nog samengezeten met mensen van Erfgoed, de gemeente en verschillende betrokken instanties, vooral over de restauratie van het orgel, maar dat is iets voor de lange termijn. Eerst moet gezorgd worden voor de stabiliteit van het doksaal. Ook de stabiliteit van de welfsels in de middenbeuk moet onderzocht worden, want daar zijn ook heel wat barsten in. En vooraleer het orgel te restaureren moet toch eerst de middenbeuk geschilderd worden”.

Op dit ogenblik worden de lijkdiensten, als de familie akkoord gaat, verschoven naar de Sint-Ermelindiskerk van Meldert, omdat er te veel hinder zou zijn door de schilderwerken. Elke vrijdag komt er een ploeg van vrijwilligers om de kerk schoon te maken, want stof is er genoeg door de werken, ondanks de afschermdoeken.

Lees meer over