Uit de oude doos: Outgaardier Albert Hendrickx stierf in zelfde kamp als Anne Frank

29 december 2021 | 15u09 | Gepost door christian.henn…
Monument van Albert Hendrickx Outgaarden

In deze donkere tijden van pandemie blikken we even terug op een nog donkerder periode uit de geschiedenis, namelijk de tweede wereldoorlog. Zo stierf Albert Hendrickx uit Outgaarden in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Hij was provincieraadslid en schepen, maar werd opgepakt voor zijn sluikdrukwerk bij het verzet.

De Tweede wereldoorlog was zeker een donkere tijd voor de gemeenteraad van Outgaarden. Op 19 januari 1939 was de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Albert Maes bleef nog even burgemeester, en de schepenen waren Joseph Sente en Alexander Stockmans. Zij legden de eed af voor Jean Steenwinckels de eerste in voorrangsorde. Op 14 maart 1939 zat Albert Maes voor het laatst de gemeenteraad voor. Op 22 juni werd hij vervangen door de nieuwe burgemeester Jean Steenwinckels. Albert Maes zou overlijden op 10 juni 1940. Hij stierf aan een hartaandoening die vermoedelijk het gevolg was van een klap in het gezicht die hij kreeg van een Duitser.

Alexander Stockmans diende op 31 december 1940 zijn ontslag in als schepen en raadslid. Albert Hendrickx verving  hem als raadslid en als schepen. Albert Hendrickx was de grootvader van Albert Bils, ooit bakker in Tienen en later nog schepen in Kortenaken. Op 11 april 1942 werden de werkzaamheden van de gemeenteraad geschorst. Jean Steenwinckels leidde op 17 april voor het laatst de gemeenteraad tijdens de oorlog. Vanaf 13 mei 1942 leidde Raymond François de raad. Pas op 4 oktober 1944, na de oorlog is burgemeester Jean Steenwinckels weer in zijn ambt hersteld.

Lees verder onder de foto

Gedenkplaat Albert Hendrickx
De gedenkplaat van Albert Hendrickx

Verzetsman

Albert Hendrickx was een verzetsman en gaf krantjes uit tijdens de oorlog. Op 18 maart 1943 werd hij opgepakt door de Duitsers en weggevoerd. De man was provincieraadslid en schepen van onderwijs geweest Omwille van het drukwerk bij het verzet werd hij opgepakt. Hij is gestorven in het kamp Bergen-Belsen. In dat concentratiekamp hebben ongeveer 70.000 mensen het leven verloren waarbij ook Anne Frank. De juiste datum van het overlijden van Albert Hendrickx is niet gekend. Naast de kerkdeur in Outgaarden werd een gedenkplaat als monument geplaatst.

Lees meer over