Texaan Jeremy Banas stelt boek over de vader van het Hoegaards bier voor

17 januari 2021 | 23u27 | Gepost door christian.henn…
Boekvoorstelling Pierre Celis
Op 8 februari 2021 wordt het boek van journalist Jeremy Banas voorgesteld in de Celis Brewery in Austin- Texas. “Het boek wordt voorgesteld in onze taproom, en bij goed weer doen we dit buiten. Uiteraard hoort bij de voorstelling ook een nieuw bier en live muziek”, aldus Christine Celis die dit jaar door de coronacrisis niet naar Hoegaarden kon komen.

Het boek van Jeremy Banas verschijnt onder de titel ‘Celis Beer – Born in Belgium, brewed in Texas’. Auteur Jeremy Banas is een free lancejournalist en een schrijver over bier. Hij kwam  naar Hoegaarden om meer te weten te komen over Pierre Celis en zijn bieren. Hij staat ook in nauw contact met Christine Celis, die trouwens het voorwoord schreef voor zijn boek.

“Ik vond mijn tijd in Hoegaarden geweldig in 2019. Je hebt een prachtige gemeente, die ik nog eens hoop te bezoeken. Het was een grote eer om het verhaal van Pierre te schrijven. Zijn familie is geweldig geweest tijdens dit proces. Ik kon toen ook tijd doorbrengen met Juliette Celis. Trouwens, een biertje drinken bij Café Brem of Den Venetiaen is heerlijk. Ik hoop dat ik de geschiedenis van jullie gemeente en jullie allemaal eer heb bewezen”, aldus Jeremy Banas.

“Een voormalige melkboer in het kleine dorpje Hoegaarden opende een brouwerij die het uitgestorven witbier van Hoegaarden wereldwijd weer op de kaart zette. Zijn erfenis gaat door dankzij zijn dochter Christine en kleindochter Daytona’, zo leidde Jeremy Banas het verhaal van Pierre Celis in.

Aanleiding tot dit boek was inderdaad de start van de nieuwe Celis Brewery in Austin door Christine Celis in 2017. Jeremy brengt het verhaal van Hoegaardier Pierre Celis die in 1965- 1966, zijn eenmansbrouwerij startte in de Vroentestraat in Hoegaarden en witbier ging brouwen.  In 1979 verhuisde Celis zijn brouwerij naar de voormalige Hougardia gebouw.  In 1989 kondigde Pierre aan dat hij met pensioen zou gaan en plannen had voor een brouwerij in Amerika. Deze kwam er in Austin, maar die werd 10 jaar later verkocht door zijn toenmalige partner, brouwerijgigant Miller. En nu is er de tweede Celis Brewery.

Lees meer over