Spaanse griep maakte vijfmaal meer slachtoffers dan corona en niet alleen in Hoegaarden

Betovergrootvader oud premier overleed aan griep
Uit de cijfers blijkt dat er in 2020 meer overlijdens waren in Hoegaarden. In de jaren van 2015 tot 2019 waren er altijd meer geboortes dan sterfgevallen, terwijl er in 2020 meer overlijdens waren: 56 geboortes, ongeveer zoals de vorige jaren, maar 66 sterfgevallen, het hoogste cijfer van de laatste vijf jaren. Er was in 2020 een oversterfte van 10 of 11 personen, door COVID-19. Toch was de Spaanse griep epidemie in 1918 in Hoegaarden veel erger: toen stierven er wel 50 Hoegaardiers aan de griep.

Betovergrootvader Europees president overleed aan griep

 “De impact van de Spaanse griep kan door een eenvoudige wiskundige formule vergeleken worden met corona, via de oversterfte. In België was er nu een oversterfte van 19.000 mensen door corona in 2020. Ten tijde van de Spaanse griep bestond de wereldbevolking uit 1 miljard mensen, nu zijn er 7 miljard. Bij de Spaanse griep spreekt men van 25 tot 40 miljoen doden. In 2020 waren er ongeveer 2,5 miljoen doden door corona. Als de epidemie even erg was geweest als de Spaanse griep zouden we bij de huidige wereldbevolking rond de 150 miljoen doden moeten komen, maar het zijn er dus 2,5 miljoen. De mensen kwamen toen wel verzwakt uit de oorlog”, zegt schepen Hans Decoster, cardioloog. (foto)

Zowat honderd jaar geleden, in 1918, vlak na WOI, werden Europa en ook ons land geteisterd door de Spaanse griep.  In Hoegaarden verdubbelde het aantal overlijdens in 1918, ten opzichte van de andere jaren, tot 120. De slachtoffers stierven in oktober, november en december 1918. Daarbij ook Charles Michel (foto), zowat de stamvader van de familie Michel in Hoegaarden, in de volksmond ‘Sellekes’ genoemd.  Charles Louis Michel was de overgrootvader van gewezen eurocommissaris Louis Michel en betovergrootvader van Europees president en gewezen Premier Charles Michel.

Charles Louis Michel overleed op 26 oktober 1918 aan de Spaanse griep. Zijn zoon Julien Michel stierf een week later aan dezelfde griep. Net zoals het coronavirus bij ons werd binnengebracht door toeristen uit skigebieden in Noord-Italië, werd de Spaanse griep eveneens ingevoerd, maar dan door de Amerikaanse troepen in WOI. De Spaanse griep zou uiteindelijk meer slachtoffers maken dan de wereldoorlog.

Lees meer over