Schoorsteen oude Hoegaardse brouwerij Coenegras herrezen

22 juni 2021 | 16u46 | Gepost door christian.henn…
De oude schoorsteen ervoor en erna
Tijdens de sloping van de hoevegebouwen van houthandel Vandermolen aan de Stoopkensstraat in oktober 2019, werd de authentieke schoorsteen van de voormalige brouwerij Coenegras mee afgebroken, dit in strijd met de bouwvergunning. In 2020 werd die schoorsteen weer opgetrokken en nu pronkt ze weer in de authentieke witte kleur.

Aan de houthandel Vandermolen kwam een nieuwe toonzaal, en daardoor moesten heel wat gebouwen van de oude hoeve verdwijnen. Voorafgaand aan de aanvraag  voor sloping werd door het college van burgemeester en schepenen beslist, dat de gebouwen aan de Stoopkensstraat mochten gesloopt worden op voorwaarde dat de historische schouw behouden bleef als relict van het brouwerijverleden en er op de nieuwe gevel een paneel voorzien wordt met foto’s van de historische toestand. Hier bevond zich vroeger immers de oude brouwerij Coenegras die gouden tijden kende rondom 1750. Er zou ook een bouwhistorisch onderzoek volgen.

Alle stukken bewaard

Tijdens de sloping van de hoevegebouwen kwam ook de schoorsteen naar beneden. Alle stukken van de schoorsteen werden bewaard en zo werd de schoorsteen weer opgebouwd, tegen de gevel van de nieuwe opslagruimte voor hout, met kruis en ruit. Het kruis als kerkelijk symbool en de ruit als symbool voor de vruchtbaarheid.  In mei vorig jaar stond de schoorsteen er weer. En nu in de originele witte kleur.

Schepen voor Erfgoed Marleen Lefevre: “Alle onderhandelingen over de restauratie gebeurden tussen de eigenaar en Erfgoed. De gemeente was daar zelfs niet bij betrokken. Maar er staat inderdaad in de bouwvergunning dat er nog een paneel voorzien wordt met foto’s van de oorspronkelijke toestand. Ik ga ervan uit dat het er komt. Ik zal daar eerdaags alleszins naar informeren”.

Op de foto de schoorsteen voor de afbraak en de huidige toestand.

Lees meer over