Ruilverkaveling Willebringen met aandacht voor kapellen, Romeinen en een vliegveld

11 maart 2021 | 11u07 | Gepost door christian.henn…
Ruilverkaveling met aandacht voor oude vliegveld
De gemeenteraad van Hoegaarden heeft het aandeel van de gemeente Hoegaarden in de landschapsontwikkeling van de ruilverkaveling Willebringen , die zich uitstrekt over het grondgebied van Hoegaarden, Boutersem en Tienen, goedgekeurd. Het gaat om een bedrag van 69.301 euro. Veel van die werken van de ruilverkaveling situeren zich op de grens tussen Meldert en Honsem, dus tussen Hoegaarden en Boutersem.

Het voormalige militaire vliegveld op het plateau van Bevekom, namelijk Les Burettes, dat zich uitstrekte over Bevekom, Meldert en Honsem-Willebringen, krijgt extra aandacht. Het vliegveld werd gebruikt in WOII, maar werd daarna opgedoekt. Een replica van het Belgische opleidingsvliegtuig Renard R31 (foto) moet de passanten op het strategisch nut van het onverharde vliegveld wijzen. Die replica komt juist voorbij de grens van Meldert in Honsem. Er zijn nog verschillende ‘avioles’ of open bunkers waar de vliegtuigen werden gestald merkbaar. Die oorlogsrelicten worden in de kijker geplaatst evenals natuurelementen.

De ruilverkaveling concentreert zich eveneens op de Romeinse periode, met o.a. de site in Meer-Meldert. De streek werd tussen 130 en 280 na het begin van onze jaartelling gekoloniseerd door de Romeinen. De vruchtbare leemstreek was de ideale locatie voor enkele grote Gallo-Romeinse boerderijen of 'villa rustica'. In Meer-Meldert worden communicatieborden geplaatst.

In de omgevingswerken zitten nog de Sint-Rochuskapel, de Veldkapel Winterlinden en de Boomkapel Molenstraat in Meldert evenals de kapel Doornestraat  in Hoxem.

Lees meer over