Pierre Celis vader van het Hoegaards bier overleed exact 10 jaar geleden

9 April 2021 | 15u46 | Gepost door christian.henn…
Pierre Celis in zijn eerste brouwerij
Op zaterdag 9 april 2011 is Pierre Celis op 86-jarige overleden. Hij verbleef al een tijd in het Woonzorgcentrum Nazareth in Goetsenhoven. Zijn laatste grote publieke optreden dateerde van 2009 toen hij nog samen met Jean Blaute bij de opening van de brouwerij Nieuwhuys in Hoegaarden betrokken was. Zijn levenswerk wordt nog altijd verder gezet door zijn dochter Christine en kleindochter Daytona in de nieuwe Celis Brewery in Texas. Dit jaar verscheen er nog een boek in het Engels over Pierre Celis van de hand van Texaan Jeremy Banas.

Van melkboer tot brouwer

Pierre Celis werd geboren op 21 maart 1925 als zoon van Ernest Celis en Victorine Peeters. Hij liep lagere school in Hoegaarden en daarna in Geldenaken. Zijn oom Jules Celis was een omstreden oorlogsburgemeester geworden, en Pierre verliet in 1942 het ouderlijke huis om dienst te gaan nemen in het Belgisch leger, maar hij strandde in Frankrijk. Na de bevrijding in 1944 werkte hij eerst op de ouderlijke boerderij, huwde met Juliette Vanlangendonck, die nog steeds in Hoegaarden woont,  en startte daarna een melkbedrijf. Op 16 maart 1966, op een ogenblik dat de ene kleine brouwerij na de andere verdween, en dat de pilsbieren ruim 90% van het totale bierverbruik voor hun rekening namen, startte Pierre Celis, de ondernemende melkboer, zijn eenmansbrouwerij in de Vroentestraat. Dit gebeurde in een voormalige koeienstal met een verouderde installatie.

Pierre had in het verleden, als buurman van Louis Tomsin, veel vrije uren in de brouwerij aan de Vroente doorgebracht. Op zekere dag besloot Pierre Celis bij hem thuis te experimenteren. Gelukkig was Marcel Thomas, de laatste brouwerijingenieur van Loriers in de buurt om goede raad te geven. Op 13 maart 1966 werd het eerste brouwsel boven de doopvont gehouden. In juli 1979 verhuisde Pierre Celis, zijn brouwerij van de Stoopkensstraat naar de oude Hougardiafabriek aan de Stoopkensstraat. Deze brouwerij bekend als “de Kluis” produceert nog steeds Hoegaards bier voor ABInBev.

Een hevige brand vernielde op zondagnacht 7 oktober 1985 zowat één derde van brouwerij de Kluis. De 38 werknemers van de brouwerij waren technisch werkloos. De brouwerij werd heropgebouwd, maar  in november 1989 kondigde Pierre Celis zijn pensioen aan en  plannen voor een brouwerij in Amerika. Pierre Celis startte zo de productie van witbier in de Verenigde Staten, en hij koos uiteindelijk voor zijn eigen naam: Celis White. De eerste Celis Brewery werd verkocht, maar Pierre gaf nooit zijn droom op om weer te starten in Amerika. Het is zijn dochter Christine die een paar jaar geleden deze droom kon waarmaken.

Op de foto wijlen Pierre Celis met een Celis White in de hand in zijn eerste brouwerij aan de Vroentestraat.

Lees meer over