Oud-gemeenteraadslid van Hoegaarden Jan De Geest overleden

28 juli 2021 | 12u44 | Gepost door christian.henn…
Jan De Geest
Jan De Geest (51j), afkomstig uit Outgaarden kondigde postuum zelf zijn overlijden aan op facebook gisteren. “Beste vrienden, zelf kan ik niet meer antwoorden, maar bedankt iedereen. Ik heb het leven liefgehad, eindeloos...“, zo schreef hij. Jan De Geeest , kunsthistoricus was zeer begaan met het openbare leven van Hoegaarden. Jan De Geest was al een tijd weg uit Hoegaarden, maar op sociale media bleef hij toch zijn gemeente volgen als Jan Degeest Y Cabunilas. Hij overleed aan een slepende ziekte.

Jan De Geest werd de jongste maanden behandeld voor kanker en moest zware ingrepen ondergaan. Hij verloor nu deze strijd.

De 32-jarige Jan Degeest volgde Willy Lambrechts (CD&V) op als gemeenteraadslid. Jan Degeest stond in 1994 op de HTD-lijst een kartellijst van liberalen, socialisten en onafhankelijken, tegen de CVP-lijst van burgemeester Frans Huon. Hij werd niet verkozen. Maar in 2000 stond Jan Degeest op de CVP-lijst, en hij werd OCMW-raadslid op 1 april 2001. Daarvoor was hij in december 1999 al voorzitter geworden  van de pas weer opgerichte raad voor cultuurbeleid. Hij bleef gemeenteraadslid tot einde 2006.

Lees verder onder de foto

Dorpsleven Outgaarden

Jan De Geest was actief in het dorpsleven en meer bepaald in Outgaarden. Het museum ’t Nieuwhuys wilde de deelgemeenten van Hoegaarden in de kijker plaatsen. Onder impuls van Jan Degeest kwam Outgaarden eerst aan de beurt. Er werd in het Ontmoetingscentrum van Outgaarden een tentoonstelling georganiseerd in november 1997 over het dorpsleven in de 20ste eeuw. Bij de tentoonstelling hoorde ook een boekje. (foto)

Jan De Geest werkte mee aan tal van andere publicaties. Zijn acties bleven niet alleen beperkt tot Hoegaarden. Zo werden in 2004 in Tienen de Tiense Bevrijdingsfeesten georganiseerd,  zowat de grootste in heel Vlaanderen, voor de herdenking van 60 jaar bevrijding. Jan Laermans uit Tienen en Jan Degeest uit Hoegaarden waren de hoofdorganisatoren.

Lees meer over