Ode aan mama, vandaag oud tv-kok Frank Fol: "Papa maakte de wijn, mama proefde ervan"

Frank Fol en mama
Op zondag 9 mei vieren we alle mama’s op deze wereld. Elke dag trekken wij deze week naar een BV in het Hageland om er te praten over zijn of haar mama en de bijzonder band die ze ermee hebben of hadden, want sommigen hebben intussen, jammer genoeg, die bijzondere persoon moeten afgeven. Na Aarschotse Huiskamerquiz bedenker Stefaan Andries en Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten is het vandaag de beurt aan chef kok en voorzitter van de Mastercooks Frank Fol. “Mijn moeder staat heel positief in het leven en is een warm en sociaal iemand die, hoe kan het het ook anders, graag kookt.”

De Mastercooks is een groepering van chef koks die allemaal topkwaliteit nastreven en Frank is er al voor de derde keer op rij voorzitter.Zelf baatte hij 16 jaar lang zijn eigen restaurant Sire Pynnock uit in het Leuvense en onder het motto liever groenten in de hoofdrol is hij een groot voorstander van het gebruiken van groente en fruit in de keuken. Frank was destijds ook de eerste tv-kok voor de toenmalige BRT. “Mijn culinaire voorliefde heb ik van mijn mama Arlette, ze wordt dit jaar 83. Zij heeft zelf altijd graag gekookt en van haar moest ik alles proeven, op die manier leer je als kind veel verschillend voedsel kennen en leer je veel te lusten. Het is ook zij die me groenten leerde eten, al was ik er zelf ook wel door geïntegreerd, mijn eindwerk maakte ik over grondwitloof. In onze regio zijn asperges zeer populair en tijdens het seizoen liet mama ons wekelijks genieten van deze lokale lekkernij, liefst op zijn Vlaams. Ik heb die gewoonte met plezier overgenomen.”

Net als vele moeders stond ook Arlette pal achter haar zoon en stimuleerde ze hem in zijn werk. “Toen de BRT mij vroeg om een kookprogramma te maken was het zij die me aanmoedigde en regelmatig telefoneerde ze mij om haar mening te geven, ook toen ik met Mastercooks een programma maakte op Kanaal-Z. Haar positieve commentaren waren en zijn voor mij een groot houvast en geven mij kracht, ik heb al heel veel aan haar gehad.”

Papa maakte wijn, mama proefde vooral

Samen met Franks papa Maurice begon Arlette destijds als één van de eersten in het Hageland wijn te verbouwen. “Beiden waren wijnliefhebbers en dat leidde tot een heus wijndomein. Mijn vader en moeder waren één van de eersten die in het Hageland weer wijn verbouwden, nog voor de bezetting door Napoleon waren er al wijnboeren in de regio maar later verwaterde dat. Vandaag zijn er veel anderen in hun voetsporen getreden maar, net als enkele anderen, legden zij de basis voor de huidige Hagelandse wijnen. Het is te zeggen, papa maakte de wijn, mama proefde vooral graag en hielp waar ze kon (lacht). Ik hernner mij nog goed de jaarlijkse wijnoogst met vrienden en mama die iedereen verwende met een lekkere maaltijd eens alle druiven binnen waren.

Vandaag woont Arlette nog altijd zelfstandig en ook Frank zag zijn moeder veel minder dan anders. “In het begin van de pandemie zag ik haar nog met mondmasker op en vanop een afstand maar uiteindelijk vroeg ze om even niet op bezoek te komen, ze begreep dat het virus een serieus gevaar was. Ik mis het contact met haar enorm, ik ben ook een knuffelaar en ook dat kan nu niet, dat vind ik zeer jammer. Wat ik aan mijn mama zo bewonder is haar positieve ingesteldheid en het feit dat ze het telkens opneemt voor mensen die in de hoek gedreven worden. Zodra het kan en mag hebben we afgesproken om een terrasje te doen en op resutaurant te gaan,  weliswaar in de week want dan is er wellicht minder volk.

Lees ook het verhaal van Stefaan Andries en van Gwendolyn Rutten over hun moeders.

Lees meer over