Na twee jaar corona mag 389ste Palmprocessie eindelijk weer doorgaan in Hoegaarden: "Het is een echte opluchting"

10 April 2022 | 11u15 | Gepost door christian.henn…
Palmommegang verlaat de kerk

Het was een opluchting voor vele Hoegaardiers dat hun palmprocessie na twee jaar onderbreking door corona weer kon uitgaan. De twee vorige edities, met in 2020 gewoon een expo van de palmezel in de kerk, en een miniprocessie van de pastorie naar de kerk met de apostelen alleen, vorig jaar, worden niet meegeteld. Vandaar nu de 389ste palmprocessie. Weer een normale editie, of toch niet helemaal.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Palmommegang 2022

Zo hadden sommige mensen toch moeilijkheden om palmtakken te vinden, want op sommige plaatsen slaat de buxusmot nog altijd toe. Op Palmzondag wordt de blijde intrede van Jezus in Jeruzalem herdacht, waarbij de mensen zwaaiden met palmtakken. Hoegaarden is één van de weinige plaatsen waar deze traditie nog herdacht wordt. Maar hier wordt de palm vervangen door buxus, in het Hoegaards ‘pallemaai’ genoemd. Kinderen gaan deze takjes van huis tot huis verkopen, na de ommegang.

Lees verder onder de foto

Apostelen overhandigen palmtakjes
Mombaarvader André Stockmans overhandigt pallemaai aan Liesbeth Goris

Aankleden apostelen

Nog anders was het vertrek van de apostelen. Normaal komen ze uit de pastorie en gaan naar de kerk waar ze tijdens de palmwijding toekomen. Dit jaar kon dit niet omdat parochieverantwoordelijke Liesbeth Goris een coronabesmetting heeft opgelopen en dus niet kon meelopen in de palmommegang waar ze zo had naar uitgekeken. Tijdens de palmommegang hielden de apostelen trouwens even halt aan de pastorie om Liesbeth pallemaai te overhandigen.

Maar het klaar maken en aankleden van de apostelen gebeurde in de hoeve Vandermolen in plaats van in de pastorie. “Vooral het aanbrengen van de plaatjes op hun hoofd, de umbrakels, het aureool van de apostelen, vraagt veel werk”, vertelde André Stockmans, de mombaarvader, het hoofd van het Genootschap van de XII Apostelen, dat al sinds 1631 bestaat. “Er wordt wel eens gevraagd hoe die op de hoofden van de apostelen bevestigd worden. “Met een schroef en een plug”, antwoord ik steevast”, aldus André Stockmans.

Lees verder onder de foto

Kinderen verkopen palmtakjes
Kinderen verkopen palmtakjes aan de burgemeester

Verkoop palmtakjes

Er waren nog wijzigingen zoals het feit dat men begon met de palmwijding, gevolgd door de ommegang, en daarna pas de hoogmis. Bij de palmwijding zat de kerk bomvol, vooral met kinderen met palmtakjes. De palmommegang startte, met het beeld van de Palmezel voorop, gedragen door discipelen. Bij de apostelen waren er drie nieuwe gezichten: Raf Meylaers, Fernand Taverniers en Yvan Rems. Fernand Taverniers maakt dit jaar de overstap van drager van de ezel naar apostel: “Ik ben blij dat ik geen drager meer ben, want eigenlijk droeg ik niets. Ik was wat kleiner dan de andere dragers. Vier mensen van dezelfde grootte passen hier beter voor”, aldus de kersverse apostel.

Wel opvallend was ook dat op het parcours van de ommegang toch nog een aantal voertuigen  probeerden door te rijden, zelfs door verbodstekens, maar het kwam toch goed. Na de palmommegang mochten de kinderen hun palmtakjes gaan verkopen, of naar de kermis gaan. Of nog later snoepjes en muntjes gaan vangen bij de muntenworp, of paaseieren gaan zoeken in het Park van Hoegaarden.

Lees meer over