N-VA dient klacht in tegen gemeentebestuur van Hoegaarden omdat ze fysieke gemeenteraad organiseren

Klacht tegen fysieke gemeenteraad
De N-VA-fractie van Hoegaarden heeft klacht ingediend bij het Agentschap van Binnenlands Bestuur. “Wij hadden graag klacht in gediend tegen het gemeentebestuur van Hoegaarden. Zij weigeren sinds november vorig jaar om de gemeenteraden digitaal te organiseren. Dit maakt dat wij als raadsleden gedwongen worden om een fysieke vergadering toe te wonen, zoniet maken wij onze eigen fractie monddood,” aldus de klacht.

 ‘Wij willen als raadsleden de optie krijgen om de gemeenteraden vanop afstand en dus digitaal te volgen. Een hybride gemeenteraad zou hiervoor de oplossing kunnen zijn’, zo licht N-VA-raadslid Liselore Fuchs de klacht toe.

‘De gemeenteraad van november werd gewoon geannuleerd, die van december en januari zijn fysiek doorgegaan. Voor de gemeenteraad van december heeft onze fractie een signaal willen sturen door collectief afwezig te zijn. Onze vraag om de gemeenteraad digitaal te organiseren is in dovemansoren gevallen .De gemeenteraden gaan door in een grotere zaal die goedgekeurd is door de inspectiedienst van Interleuven. In dat verslag staat het volgende: “Uiteraard wordt de voorkeur gegeven aan maximaal digitaal werken.” maar... “Gezien dit volgens het bestuur niet mogelijk is…” Wanneer we vragen waarom digitaal vergaderen 'niet mogelijk' is, krijgen we twee antwoorden: de Algemeen directeur noemt digitaal vergaderen "een heel gedoe" en de burgemeester geeft als reden dat we de gemeenteraden van september en oktober ook fysiek hebben georganiseerd en dat er toen geen klachten waren. Voor ons zijn dit geen redenen, maar is er vooral een mentaliteitsprobleem. ‘

‘De voorbije maand zijn de GECORO (13 deelnemers) en de sportraad (15 deelnemers) wel digitaal doorgegaan. Onze fractie had dan ook gehoopt dat de gemeenteraad van dinsdag 9 februari ook digitaal zou zijn. Spijtig genoeg is dat niet het geval, deze week is de uitnodiging verstuurd. We hebben daarom met onze fractie besloten om een klacht in te dienen. Onze vraag is heel duidelijk: Wij willen de mogelijkheid hebben om de gemeenteraad digitaal te volgen’, tot daar de klacht.

Lees meer over