Kapittelhuis staat nu officieel te koop in Hoegaarden

12 April 2021 | 11u06 | Gepost door christian.henn…
Openbare verkoop kapittelhuis
Het Kapittelhuis aan de Houtmarkt 1 in Hoegaarden wordt openbaar verkocht via een online biedingsplatform, minimaal aan de schattingsprijs van 490.000 euro, met infopunt inbegrepen. De gemeente wil dat het pand horeca blijft en dat liefst het toeristisch infopunt behouden blijft. De eerste biedingfase is ingezet en loopt tot 11 juni om 15 uur.

De verkoop van het kapittelhuis waar brasserie ‘Kapittelhuys’ gevestigd is, staat al een tijdje in het meerjarenplan van de gemeente. Daarin staat dat in 2024 aan het einde van de legislatuur dit geheel meer dan 850.000 euro moet opbrengen. Nu is het zo dat de huidige uitbaters van brasserie ‘Kapittelhuys’ nog een contract lopen hebben tot 2024. Het Park wordt niet verkocht.

“De kopers weten dat het horeca moet blijven, een voorwaarde opgelegd door de gemeenteraad en ook dat de huidige uitbater nog een lopend contract heeft. Het is zelfs mogelijk dat een koper de huidige uitbating behoudt”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers.

Het Kapittelhuis is een geklasseerde herenwoning met kelder, gelijkvloers, verdieping, zolder en terras, heden ingericht als brasserie 'Kapittelhuys', vergaderruimte en een gemeentelijk toeristisch infoloket. Het voormalige Kapittelhuis aan de Houtmarkt in Hoegaarden dateert in zijn huidige vorm uit de 18de eeuw. Het was de woonst van de kanunniken verbonden aan de Sint-Gorgoniuskerk. Na de Franse Revolutie kwam het gebouw in particuliere handen. Sinds 1981 is het huis en het bijhorende Park, vroeger gekend als de 'Tuinen van Hoegaarden', eigendom van de gemeente Hoegaarden. In 1990 werd het beschermd als monument.

Lees meer over