Jeugdhuis ’t Paenhuys Hoegaarden start viering 50ste verjaardag: voorloper Getegalm was bijzonder actief in 1972

17 januari 2022 | 09u05 | Gepost door christian.henn…
Protestactie in Bokrijk door 't Paenhuys

Op vrijdag 4 februari wordt de start gegeven van 50 jaar ’t Paenhuys, met een nieuwjaarsreceptie buiten, meer bepaald in het parkje naast het jeugdhuis, aan de Stoopkensstraat in Hoegaarden.. De nodige tenten en verwarmingsbronnen zijn voorzien. Een gelegenheid om terug te blikken op het actieve jaar 1972 bij Getegalm, de voorloper van ’t Paenhuys. De grootste stunt dat jaar was een protestactie in Bokrijk.

 Studentenvereniging Getegalm, de voorloper van ’t Paenhuys, had in augustus 1972 nog maar het tweede werkjaar afgesloten, maar blikte terug op een geslaagde werking met diverse gespreksavonden rond de Vlaamse Beweging en fusies van gemeenten, maar ook informatie voor humaniorastudenten. Belangrijk was nog een avond met Louis de Lentdecker. Het kerstfeest, de onmisbare Thé-dansant en een cantus waren er ook bij. Voor 1972-1973 werd een stevige bestuursploeg in mekaar gestoken met voorzitter Frans Huon. Er werd ook het ledenblad “De Postiljon” uitgebracht.

Heemkundige diefstal

De stuntgroep van de Hoegaardse jeugdkring “Getegalm” slaagde er in de zomer van 1972 in, gewapend met spandoeken, het openluchtmuseum van Bokrijk binnen te dringen en post te vatten in en voor het gebouw waar de zogezegde oude brouwerij ‘Het Paenhuys van Diepenbeek’ was ondergebracht. “Dit is heemkundige diefstal”, stelden de jongeren van Getegalm. “De daar ondergebrachte installaties komen immers niet van Diepenbeek, maar van de brouwerij Tomsin in Hoegaarden, die rond 1960 haar volledig interieur aan Bokrijk overmaakte”.

Een paar toegesnelde opzichters haalden er de politie bij, maar toen deze kwam vonden ze nog alleen de spandoeken die de heemkundige diefstal aanklaagden. (foto) Het werd trouwens een hele “bierdag” want er werd ook een bezoek gebracht aan de brouwerij van Pierre Celis.

Lees verder onder de foto

Getegalm op bezoek bij Pierre Celis
Getegalm met Frans Huon op bezoek bij Pierre Celis

Kraakpand

Getegalm was in 1972 sinds enkele maanden druk bezig de kelders van het vroegere weeshuis aan de Stoopkensstraat om te bouwen tot instuif. De zaal met gewelven had ooit dienst gedaan als mouterij, bij een brouwerij. Dit feit heeft bijgedragen tot de naamkeuze voor het lokaal “Paenhuys” .Het gebouw dateerde uit 1860. In 1893 werd het door de eigenaars aan de Commissie van de Openbare Onderstand geschonken, om er een weeshuis van te maken. Hier moest de gemeente echter spoedig van afzien en het werd een opslagplaats. Op 30 december 1972  werd het Paenhuys opengesteld. Eigenlijk heeft Getegalm eerst de lokalen bezet als een soort kraakpand, toen voorzitter Frans Huon afwezig was door zijn huwelijkreis.

’t Paenhuys werd einde februari 1973 officieel geopend, door burgemeester Roger Kerryn, als lokaal van de vereniging “Getegalm”. Voorzitter Frans Huon stelde dat Hoegaarden op cultureel gebied nog zeer arm was. Op dat ogenblik was Getegalm uitgegroeid tot een vereniging met 230 leden.

Paenhuysfestival

Het eerste Paenhuysfestival in juli 1973 werd meteen een topper. In totaal kwamen zowat 400 jongeren naar de tweedaagse. De Motion Blues Band, Neo, Swinckel en Stam plus T waren de namen op de affiche.

Langzamerhand loste de naam Getegalm op en werd er altijd ’t Paenhuys gebruikt. Voor de tweede maal organiseerde ’t Paenhuys in juli 1974 een zomermuziekfestival. Smash, Motion Blues Band, Extension en PanUtopia stonden op de affiche. Daarna stopte het nooit meer, hoewel jaren later overgestapt werd naar de benaming Paenhuys Park Happening voor het festival.

Lees meer over