Hoegaardse Vrijheidsboom herleeft in nieuw perk

11 mei 2021 | 16u50 | Gepost door christian.henn…
De Vrijheidsboom herleeft
In Hoegaarden heeft de 35-jarige Vrijheidsboom op het Gemeenteplein een grotere standplaats gekregen. Dat was nodig want de boom was ziek omdat zijn wortels niet meer konden groeien. De boom herleeft nu in het grotere perk en ziet er mooi uit.

Op het pleintje rond de vrijheidsboom zijn ondertussen enkele zitbanken bijgeplaatst Er werden bloembollen uitgezet, maar de bloemen zullen er pas volgend voorjaar zijn. In het perk is ook de historische waterpomp opgenomen. De boom fleurt weer helemaal op en is gered.

Deze Vrijheidsboom is de laatste in een rij vrijheidsbomen die sedert de Franse Revolutie aangeplant werden, en die na politieke twisten geveld werden. De eerste kwam er op 1 januari 1796 . Ook de oude waterpomp is getuige geweest van politieke twisten in Hoegaarden. Op 8 september 1818 werd op het Gemeenteplein een nieuwe waterpomp in werking gesteld, De meningen over de pomp waren verdeeld en tegenstanders van burgemeester De Zangré, aanhangers van de latere burgemeester Dumont, waren ertegen. Maar de pomp staat er nog en is nu door het perk verbonden met de Vrijheidsboom.

Lees meer over