Hoegaarden plant minstens 6800 bomen bij tegen 2030

Bos in Rommersom
De gemeenteraad heeft het lokaal klimaat- en energiepact goedgekeurd en daarin staat dat er 1 boom per inwoner bij aangeplant gaat worden, dus 6800 bomen tegen 2030. “Dat zullen we met de hulp van de Hoegaardiers gemakkelijk halen”, zegt schepen voor Leefmilieu Marleen Lefevre.

Er wordt in eerste instantie gezocht naar openbare ruimte voor de aanplanting van bomen in de gemeente. Zo staat de creatie van een speelbos in Meldert op het programma. “Wij opteren voor een stukje bos naast het voetbalveld van Meldert, omdat we daar gemeentelijke grond hebben. Een speelbos is een ruimte waar veilig kan gespeeld worden met natuurlijke elementen, niet met speeltuigen.”

 Zo is er al een speelbos in Rommersom, aan het geboortebos. (foto’s)  Ook daar zijn omgevallen bomen en in het bos aanwezige materialen de basis.

Lees verder onder de foto

Het geboortebos
Het geboortebos langs de oprit naar de E40

“Op het oude voetbalterrein van de Klup, ook gemeentelijke grond, aan de Ravel zou een voedselbos voorzien worden. Een voedselbos is geen echt bos, daar staan wel meer dingen op van kleine tot grote planten. Deze winter gaan we dat concreet bekijken”, zegt schepen Lefevre. In Outgaarden wordt nog een extra locatie voor een bos gezocht, maar daar kan nog niets over gezegd worden omdat de gemeente dat stuk nog wil verwerven.

 “We gaan verder zorgen voor meer groen in het straatbeeld. Zo willen we bomen aanplanten op middeneilandjes en grondoverschotten, o.a. in ’t Stichelke en de Zavelputtenstraat. We zoeken ook peters of meters voor het onderhoud van perkjes. We denken hier zeker aan de Stoopkensstraat aan die plantgaten met rasters. Daar staat veel onkruid en het geheel is niet zo geslaagd.”, aldus de schepen.

 Om Hoegaarden te vergroenen stapt de gemeente nog in het project van tuinrangers. Tuinrangers zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gekregen en op vraag van inwoners praktische tips komen geven om hun tuin te vergroenen. “Er is heel veel groen potentieel in de Hoegaardse tuinen en dat moet benut worden”, besluit de schepen.

Lees meer over