Hoegaarden is zeer gehecht aan zijn wapenschild met bisschopsstaf

8 november 2021 | 12u19 | Gepost door christian.henn…
Schoof stro en bisschopsstaf
Toen de vzw Hoegaards Erfgoed eerder dit jaar vernam dat de gemeente op zoek was naar een nieuw logo stelden Maurice Dodion en Wasily Pedjko in een artikel in het tijdschrift Alpaidis dat in dat nieuwe logo toch zeker een verwijzing moest staan naar het wapenschild van Hoegaarden, namelijk de bisschopsstaf: hetgeen ook gebeurd is. Dat de Hoegaardiers aan hun wapenschild houden bewijst de reactie in augustus 1992 toen Interbrew in het logo/embleem van het Hoegaards bier, plots de arm met bisschopsstaf verving door een schoof stro. (foto)

De marketing afdeling van het toenmalige Interbrew, nu ABInBev, had zonder iemand iets te vragen, nieuwe  etiketten gemaakt, omdat de bisschopsarm hen te veel deed denken aan een trappist. Blijkbaar kenden ze de link niet van dit wapenschild met het prinsbisdom Luik, want het was van die bisschoppen dat Hoegaarden een keure kreeg. Vandaar de bisschopsarm getooid met manipel en bisschopsstaf in het wapenschild. Maar Interbrew had die vervangen door een schoof stro en dit werd overal op gedrukt: etiketten, glazen, pin's ...

De gemeente Hoegaarden wees Interbrew toen  op het belang van dit wapenschild in de geschiedenis van Hoegaarden en het bier. Het was immers omdat Hoegaarden een enclave was van het prinsbisdom Luik in Brabant, dat Hoegaarden en het bier zo’n hoge vlucht genomen hebben. Er werden op het bier geen belastingen betaald, want als Luik een taks wilde heffen, zeiden ze bij Brabant te behoren en omgekeerd. Interbrew heeft dat toen begrepen en de brouwerijgigant kwam terug op de beslissing. Sindsdien siert de bisschopsarm en staf, naast een roerstok, weer het embleem van het Hoegaards bier.

Lees verder onder het logo

Het logo van Hoegaarden
Het nieuwe logo van Hoegaarden

“Hoegaarden is sinds het laatste decennium van de vorige eeuw gekend in heel de wereld met dank aan het bier waarop het wapenschild prijkt. Overal staan twee in mekaar gewerkte emblemen op: de roerstok/moutstok en het Hoegaardse wapenschild met in letters ‘Hoegaarden’. Er is geen tweede symboliek , metafoor of slagzin mogelijk om beter te doen”, aldus Dodion en Pedjko.

Er kwam een nieuw logo voor Hoegaarden, maar uiteraard blijft het wapenschild behouden voor officiële documenten. In het nieuwe logo is er een duidelijke verwijzing naar de bisschopsstaf, en zelfs naar een glas Hoegaards bier.

Lees meer over