Hoegaarden is geklemd tussen Tienen en Wallonië

25 februari 2021 | 17u15 | Gepost door christian.henn…
Nog geen overleg voor fusies
In verschillende gemeenten van het Hageland woedt op dit ogenblik weer de fusiekoorts. “Wij hebben in Hoegaarden niet veel keuze, want we zijn geklemd tussen Tienen en Wallonië”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers. Tienen lijkt de enige optie, want in het zuiden grenst Hoegaarden aan Bevekom en Geldenaken.

In deze legislatuur hebben nu zowel Minister Somers (Open Vld) als de nieuwe gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren (N-VA) duidelijk gesteld dat zij streven naar een halvering van het aantal gemeenten. Tegen 2030 zouden de fusies verplicht worden.

“Wij hebben hier nog geen werkgroepen opgericht, want veel keuze zullen we niet hebben als het verplicht wordt. We kunnen niet naar het zuiden uitbreiden, want daar ligt Wallonië. We hebben ook al een mogelijkheid met Boutersem en Bierbeek onderzocht, maar dan zou die gemeente nog niet groot genoeg zijn. Dus blijft alleen een fusie met Tienen mogelijk. Op dit ogenblik is alleen nog de CD&V gekant tegen fusies”, zegt Taverniers.

“Toch voelen we dat we het niet kunnen tegenhouden, hoewel ik er persoonlijk niet voor ben, zeker niet aan de huidige voorwaarden. Men spreekt altijd over kleine gemeenten, maar bij de coronamaatregelen hebben ze alles naar de gemeenten moeten delegeren. De mensen kennen nu al hun bestuurders niet. Hoe verder ze staan van het beleid, hoe slechter. En of het goedkoper is op korte termijn, weet ik zo niet. Op lange termijn wordt het misschien een besparing, maar de eerste jaren zeker niet”.

“We hebben trouwens al heel wat samenwerkingsverbanden met andere gemeenten via intercommunales, de politiezone, brandweer, Beter wonen aan de Gete en de scholengemeenschap. Ik denk dat we op dit ogenblik nog wel belangrijkere dingen te doen hebben dan te spreken over fusies”, besluit Jean-Pierre Taverniers.

Lees meer over