Herstel van uniek kalkmoeras in Mene-Jordaan

31 december 2020 | 10u25 | Gepost door christian.henn…
Herstel Kalkmoeras Meldert
De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt jaarlijks natuurbescherming via Duurzame Biodiversiteitprojecten. Dankzij een financiële steun van 2.395 euro kon Natuurpunt in 2019-2020 een uniek kalkmoeras herstellen in natuurgebied Mene-Jordaanvallei in Meldert, deelgemeente van Hoegaarden (Foto’s Natuurpunt)

 “Onze jarenlange inspanningen en de oorspronkelijke ingrepen van 2000 leverden niet de gewenste resultaten op.  Bovendien werd het hooilandbeheer gestaakt na herhaaldelijke overstromingen met vervuild en voedselrijk water uit de Molenbeek.  Om hier finaal vooruitgang te boeken, voerde Natuurpunt een grondige voorstudie uit. De voorbereiding voor herstel van het kalkmoeras in Meldert startte in 2018 en nam bijna drie jaren in beslag. De opgedane kennis werd geïntegreerd en tijdens beheerexcursies nauwlettend bediscussieerd met het beheerteam”, aldus Pieter Abts en Kevin Lambeets, die het project uitvoeren.

Met een gutsboor, een smal type grondboor (foto), werd de bodem onderzocht op de aanwezigheid van intacte veenlagen. Een gedetailleerde hoogtekaart samen met luchtfoto’s van 1942 en 1952 hielpen verder om de waterhuishouding in detail op te tekenen. Bijkomend werd een peilbuis geplaatst om grondwaterschommelingen permanent op te volgen. De moeilijkheid van beheer van deze kwetsbare venige kalkmoerassen, is de hoge mate van manueel werk, maar er kwamen ook machines aan te pas voor de grote oppervlaktes.

In natuurgebied Aardgat in Tienen eveneens in de vallei van de Menebeek, in Hoegaarden ook wel Molenbeek genoemd,  duurde het herstel meer dan twee decennia, vooraleer de moerasorchis weer verscheen. Herstel is dus een werk van lange adem.

Lees meer over