Heel wat opnames over prinses Delphine vonden plaats in Hoegaarden en in Tienen

11 januari 2022 | 00u15 | Gepost door christian.henn…
Chris Michel en prinses Delphine

Op Één en RTL TVI wordt een driedelige documentaire uitgezonden ‘Delphine. Mijn verhaal’, gemaakt door journalist Chris Michel, een echte Hoegaardier. De reeks van driemaal 55 minuten wordt simultaan uitgezonden op beide zenders op woensdagen 12, 19 en 26 januari, telkens om 20.40 uur. Wij vernamen dat heel wat scènes voor deze documentaire gedraaid werden in Hoegaarden en in Tienen. Wij trokken daarom naar journalist Chris Michel en troffen hem aan in zijn Paradijshoeve.

Chris Michel, geboren en getogen Hoegaardier is al jaren een gekend journalist. Hij verbleef heel lang in Gent, maar hij bleef zich steeds Hoegaardier noemen. Daarom kwam hij zich vestigen in de Paradijshoeve in Hoegaarden, die hij volledig restaureerde. Deze Paradijshoeve is de bakermat van de Vijf Nobele Geslachten van Hoegaarden. Wij konden Chris een aantal vragen stellen over zijn werk.

Naar het schijnt werd er voor de documentaire heel wat in de streek zelf gefilmd? Inderdaad, we hebben in Hoegaarden en Tienen een aantal reconstructies gefilmd, nagespeelde scènes uit het leven van prinses Delphine en Koning Albert.

Lees verder onder de foto

Prinses Delphine in de Paradijshoeve
Prinses Delphine in de Paradijshoeve met partner Jim links

Waar is er exact gefilmd? In mijn hoeve aan de Houtmarkt in Hoegaarden werden scènes opgenomen o.a. met journalist Mario Danneels. We deden opnames in het veld tussen Meldert en Hauthem. We filmden met drones om de reis van Koning Albert naar het zuiden van Frankrijk in beeld te brengen. Hij reed toen met Sybille, de moeder van prinses Delphine naar het zuiden in een oude Mercedes. Het veld tussen Hauthem en Meldert is dus even mooi als het Franse landschap. (lacht)

Er werd ook nog in Tienen gefilmd? Zeker. We filmden in een privéwoning in de Tiense Delportestraat. We vonden daar een geschikte badkamer om de scène te spelen waarbij Koning Albert en prinses Delphine zich moesten verstoppen in de jaren ’70. In die tijd hadden ze veel contact met elkaar.

Lees verder onder de foto

Opname tussen Hauthem en Meldert
Een opname tussen Meldert en Hauthem waarbij de zwarte Mercedes gefilmd wordt

We filmden verder nog in een ondergrondse parking in de Leuvensestraat onder het ‘Kruidvat’. Ook daar speelden we scènes na uit het leven van Koning Albert. Prinses Delphine en haar echtgenoot waren aanwezig tijdens de opnames. Zo zie je dat deze regio toch een belangrijke rol gespeeld heeft in de realisatie van de docureeks.

Heb je al lang contact met Prinses Delphine? Ik ken haar al 20 jaar sinds ik voor Telefacts op VTM een reportage over haar maakte. Sindsdien zijn we vrienden gebleven. We komen ook regelmatig bij mekaar aan huis zoals voor feestjes.

Lees verder onder de foto

Ondergrondse parking in Leuvensestraat
De ondergrondse parking in de Leuvensestraat

Prinses Delphine kwam dus al naar Hoegaarden? Inderdaad, bij de opnames maar ook in de Paradijshoeve. En we gingen samen al iets drinken op het terras van Den Venetiaen op het Gemeenteplein.

Wat verwacht je van de documentaire? Dat de mensen de echte prinses Delphine leren kennen. Het is de eerste keer dat de prinses haar verhaal zelf vertelt. Dikwijls kwam er een vertekend beeld van de prinses naar buiten.

Hoelang heb je aan deze documentaire gewerkt? Ik heb er meer dan twee jaar aan gewerkt, samen met de fijne collega’s van het productiehuis Warner Bros. Het is een gevoelig verhaal waarbij elke nuance van belang is. De prinses wilde maar één keer haar verhaal doen en dat is nu. Ze wilde het bij mij doen, omdat ze mij vertrouwt. Na dit verhaal wil ze een nieuw leven beginnen. Ze heeft 52 jaar een leven geleid waarbij ze zich moest verstoppen. Ondertussen heeft ze wel goede relaties met de leden van het Koningshuis.

Kijken dus naar ‘Delphine. Mijn verhaal’, driedelige reeks door Chris Michel op 12, 19 en 26 januari op Één en RTLTVI.

Lees meer over