Geosite met versteende bomen weer open voor publiek in Hoegaarden

De geosite langs de E40 en HST lijn
Vanaf zondag 6 juni is de Geosite aan de Goudberg in Hoegaarden weer elke zaterdag en zondag tussen 13.30 uur en 17.30 uur gratis te bezoeken en dit tot en met 26 september. Een infobrochure is verkrijgbaar aan de ingang. Aan de Geosite zijn ook gemetste picknickbanken waar de fietsers even kunnen verpozen.

De Geosite (foto gemeente), te bereiken langs de Reugelstraat of de Langegrachtstraat, bevat de versteende overblijfselen van een voorhistorisch tropisch moerasbos. De zee kwam tot hier meer dan vijftig miljoen jaar geleden De bomen fossiliseerden toen het woud afgesneden werd van de aanvoer van fris water.

De eerste versteende bomen werden blootgelegd bij de aanleg van de autosnelweg E40, toen nog E5, in 1970.  Het was wachten tot 2003 vooraleer de Geosite “Goudberg” officieel geopend werd, waarbij bomen van 55 miljoen jaren oud, in een soort geologisch amfitheater te bezichtigen zijn. Een heel bos van versteende bomen vinden, zoals in Hoegaarden is uniek. Er werden wel 60 bomen uitgegraven, maar slechts 7 bleven in het Geopark.

Lees meer over