Gemeentebestuur Hoegaarden ziet live streaming gemeenteraden na corona niet zitten

3 juni 2021 | 09u57 | Gepost door christian.henn…
Fysieke of digitale raadszitting
In Hoegaarden is er de laatste maanden al heel wat geredetwist tussen de N-VA-oppositie en de CD&V meerderheid over de organisatie van digitale of fysieke gemeenteraden. De gemeenteraden vonden, op één editie na steeds plaats in de ruime Grand Cruzaal op de bovenverdieping van het gemeentehuis. Alleen de gemeenteraad van april ging digitaal. “Met succes want de opname heeft uiteindelijk 442 weergaven behaald op Youtube en tijdens de raad keken ook heel wat inwoners live mee”, aldus N-VA-raadslid Philip Collaers. “Zal er werk gemaakt worden van een manier om de inwoners verder via de digitale weg meer te betrekken na corona? “, luidde de vraag van de N-VA.

Over het succes van de digitale gemeenteraad in Hoegaarden kunnen de meningen ook uiteenlopen. Veel raadsleden waren niet te zien (foto) en op sommige ogenblikken waren alle vakjes zwart. “Wij hadden nog gehoopt op digitale gemeenteraden in juni, om dan na het verlof weer normaal te starten. We willen vragen om in de toekomst verder te werken aan digitalisering”, aldus Collaers.

Schepen Marleen Lefevre antwoordde in de plaats van haar afwezige collega Tom Groeseneken die schepen van Communicatie is. “Bedenk dat toen N-VA afwezig was op de fysieke gemeenteraden, alle andere fracties, zijnde Gewoon Wit, Sp.a en CD&V toen hebben gezegd dat ze liever een fysieke raad hadden. En we waren in orde met de voorschriften in de Grand Cruzaal” (foto)

“Onze gemeente heeft een digitale ideeënbus, we hebben een digitaal loket, onze website wordt vernieuwd, er wordt wel degelijk werk gemaakt van digitalisering”, aldus Lefevre. Het was Gewoon Wit raadslid Herwig Princen die aan de meerderheid duidelijk maakte dat de N-VA eigenlijk vroeg om in de toekomst ook de fysieke gemeenteraden uit te zenden om er de inwoners bij te betrekken, maar daar ging de CD&V-meerderheid niet op in. “Misschien moeten we nog meer kenbaar maken via sociale media wanneer er gemeenteraad is, maar als de burgers echt geïnteresseerd zijn aan de raad, dan zouden ze nu hier zijn”, klonk het bij CD&V.

Lees meer over