Gemeente raadpleegt bevolking over beleidsvisie voor meergezinswoningen in Hoegaarden

20 juni 2021 | 10u50 | Gepost door christian.henn…
Appartementen in de Gasthuisstraat
Op de raadszitting in Hoegaarden op 20 april werd een startnota goedgekeurd tegen te veel appartementen en verstedelijking van de dorpskern. Deze nota werd door de CD&V meerderheid en Vooruit goedgekeurd. N-VA onthield zich en Gewoon Wit stemde tegen. Alvorens deze nota aan de provincie over te maken wordt nu nog de bevolking geraadpleegd.

In Hoegaarden is er al heel wat actie gevoerd tegen de bouw van nieuwe woningen en appartementen, o.a. met de actie Flatgaarden (foto). Het gaat er in de nota om waar in de kern,  waar niet en onder welke voorwaarden er meergezinswoningen gebouwd worden. De gemeente vraagt aan de bevolking zich te baseren op het artikel op de gemeentelijke website vooraleer input geeft te geven aan de dienst ruimtelijke ordening: https://www.gemeentehoegaarden.be/.../gewenste...

Daarna kan men voor 31 juli input geven aan de dienst Ruimtelijke Ordening via omgeving@gemhoegaarden.be

Lees verder onder de foto

De affiche van Flatgaarden

Raadslid Herwig Princen gaf toen uitleg bij de tegenstemming door Gewoon Wit: “We hebben er nochtans lang op gewacht, maar dit ontwerp geeft geen rechtszekerheid. Daarenboven gaf onze Gecoro hierover een volledig negatief advies, dat het college zomaar naast zich neerlegt. Wij hadden vooraleer deze tekst goed te keuren de bevolking moeten raadplegen”. “Uiteraard moet de bevolking hier nog over geraadpleegd worden, maar het moet nu vooral snel gaan”, reageerde schepen voor Ruimtelijke Ordening Marleen Lefevre toen. 

Waar gaat het in grote lijnen om in deze nota? In het plan staat dat er nog alleen meergezinswoningen kunnen komen dicht bij de voorzieningen. Het kan nog op aangeduide sites door een RUP als de Brouwerij Loriers en De Polder. Verder kan het alleen in volgende straten: op de as van de vroegere Gewestweg van aan de Kloosterstraat tot aan het vroegere station, en verder in de centrumstraten Stoopkensstraat, Gasthuisstraat (foto), Gemeenteplein, Pastorijstraat, Tommestraat tot aan kruispunt, Koningin Astridstraat, Doelstraat, Putzeysstraat, Kalverstraat en Dumontstraat. In principe kunnen ook geen meergezinswoningen in de deelgemeenten, maar misschien kan het wel in grote hoeves.

Lees meer over