Eerbetoon aan George Parramore gevallen oorlogsheld in Hoegaarden

27 november 2021 | 17u40 | Gepost door christian.henn…
Hulde aan Parramore
Vorig jaar konden alleen Carine Puttevils, voorzitter van het Parramore comité en de burgemeester een eerbetoon brengen aan George Parramore, aan het monument op de Waversesteenweg in Hoegaarden. Dit jaar kon de plechtigheid min of meer normaal plaatsvinden. Een 40-tal aanwezigen zagen o.a. Luitenant-Colonel Josh Mulford van de US Army, Office of Defense Cooperation, US Embassy Brussels, een eerbetoon brengen aan zijn in de oorlog gevallen landgenoot George Parramore.

“Dit monument is een baken geworden om terug te denken aan al die dapperen onder de geallieerden die hier het leven gelaten hebben. We zullen hen nooit vergeten”, aldus Carine Puttevils. De plechtigheid werd besloten met de volksliederen van de USA en België.

Herdenkingen sinds 1989

Het monument is opgericht ter nagedachtenis en als eerbewijs aan Staff-Sergeant G.F. Parramore die op 1 december 1943 in het veld naast de gedenksteen sneuvelde. Sinds 1989 vindt hier elk jaar een herdenkingsplechtigheid plaats onder de auspiciën van het Parramore Comité, de Confrérie der Vijf Geslachten van Hoegaarden, met de medewerking van het gemeentebestuur en steeds in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade.

Op 1 december 1943 stortte de Amerikaanse valschermspringer George F. Parramore in Hauthem te pletter. George Fisher Parramore werd op 9 november 1921 geboren in Cheriton – Virginia.  Na zijn opleiding vloog hij naar Engeland.

Lees verder onder de foto

Toespraak door colonel
Toespraak door Luitenant-Colonel Josh Mulford

Neergestort in Hauthem

Op woensdag 1 december 1943 maakte hij deel uit van een gevaarlijke opdracht boven het Ruhrgebied in Duitsland. De B-24 Liberator, het vliegtuig waarin hij vloog,  werd bij de terugtocht, tussen de Duitse grens en onze regio, aangevallen en getroffen door Messerschmits 110, waarbij verschillende bemanningsleden, waaronder Parramore, gewond werden. Hij hielp verschillende bemanningsleden het toestel verlaten, maar toen hij zelf sprong, kwam hij op de stabilisator van het staartstuk terecht, waardoor zijn valscherm niet helemaal open ging. Hij stortte te pletter op het Wijnhofveld in Sint-Catharina Hauthem. De bommenwerper stortte neer tussen Opvelp en Bevekom.

Lees verder onder de foto

Carine Puttevils
Voorzitter Carine Puttevils verwelkomt iedereen

Wat er achteraf gebeurd is, is onduidelijk: heiligschennis op het lijk door collaborateurs, en dreiging door het verzet om de oorlogsburgemeester in een mesthoop te begraven. Alleszins, na lang aarzelen gaf oorlogsburgemeester Celis de toestemming het lijk in een kist te leggen. Pas in 1987 werden de opzoekingen gestart onder impuls van wijlen Hubert Van Nerum om meer te weten te komen over deze gevallen oorlogsheld. Ook Nick Van Eeckhaute en Jo Verbeke waren bij deze opzoekingen betrokken.

Lees meer over