Een stamboom vinden van La Esterella is niet moeilijk in Hoegaarden

Stamboom van La Esterella bij Heemkundige Kring
Omdat de erfenis van La Esterella na 10 jaar nog altijd open is trekt Axel Daeseleire in het programma ‘Erfgenaam Gezocht’ op VTM erop uit om erfgenamen te vinden. In een televisiezoektocht probeert men de zaken spannend te maken door te gaan praten met bekende personen, zoals Luc Appermont. Maar het kan ook veel sneller. In Hoegaarden is al lang informatie over de zangeres voorhanden.

Wij trokken zelf op onderzoek. Het volstaat de ‘Kroniek van Hoegaarden, Meldert en Outgaarden’ open te slaan en men komt algauw bij de eerste stambomendag van museum ’t Nieuwhuys in augustus 2001. Als voorbeelden voor de mensen die zelf een stamboom wilden opstellen, werden enkele stambomen voorgesteld van beroemde Hoegaardiers, zoals o.a. de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, later Europees Commissaris, die in Hoegaarden zijn roots heeft en er nog school liep, en zangeres La Esterella uit Outgaarden. De Heemkundige Kring ’t Nieuwhuys is de voorloper van de huidige heemkring Hoegaards Erfgoed vzw, die ondertussen bijna alle waardevolle stukken gedigitaliseerd heeft.

De laatste keer dat La Esterella naar Hoegaarden kwam was in juni 2007 voor een optreden op het muziekfestival Voices, dat normaal in open lucht plaats vond, maar dat jaar door het slechte weer naar de sporthal moest uitwijken. Ze stond op het programma met o.a. Laïs, Men’s Voices, Chris Van Tongelen, Gaston Berghmans..,

Esther Lambrechts

Esther Lambrechts werd in Antwerpen geboren op 7 mei 1919 als dochter van Outgaardier Alphonse Lambrechts. Haar moeder was Olga Branteghem. De kleine Esther woonde met haar ouders in Outgaarden, ging vrij jong werken als naaister en ging met haar moeder naar de zangwedstrijden die in “Oud-België” werden gehouden. In oktober 1940 zong ze voor het eerst in die wedstrijden en raakte tot in de finale. Ze trouwde in 1950 met Charly Schleimovitz die haar impresario en grote liefde werd. In de oorlog ging ze verplicht zingen in Duitsland, en het was na de oorlog dat ze doorbrak. Haar echtgenoot overleed in 1962, ze hertrouwde in 1970, maar werd opnieuw weduwe.

Esther Lambrechts overleed op bijna 92- jarige leeftijd in april 2011 in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen. De begrafenis vond  plaats op zaterdag 16 april in de Antwerpse kathedraal. “Oh! Lievevrouwetoren” ( foto hoes) was trouwens de grootste hit van La Esterella. De Heemkundige Kring ’t Nieuwhuys vlaste bij die gelegenheid nog uit dat La Esterella verwant was aan professor Rega, die een beeld heeft in de gevel van het stadhuis van Leuven en naar wie het Rega-instituut in Leuven genoemd is. Rega had zijn huis en tuin aan de Minderbroedersstraat in Leuven, waar nu de kruidtuin staan. Hij liet al zijn bezittingen over aan de stad Leuven in de 2de helft van de 18de eeuw. Professor Rega was de zoon van Pierre Rega, geboren in Outgaarden.

Lees meer over