Discussie over 140 m2 bijkomende beton op Kauterhof in Hoegaarden

2 juni 2021 | 14u56 | Gepost door christian.henn…
Dit stuk komt in beton
Op dit ogenblik wordt de Kauterhof, de kasseihelling tussen Hoegaarden en Sint-Catharina Hauthem heraangelegd in het kader van rioleringswerken van Aquafin. Onderaan wordt een bijkomend stuk van enkele tientallen meters bijkomend in beton gelegd. Dit wil zeggen dat het stuk van aan de Stoopkensstraat tot de bocht van de Zavelputten – Sluppe in de volksmond – in beton komt. (foto) De N-VA oppositie had hier bedenkingen bij op de raadszitting.

“De werken aan de Kauterhof zijn volop aan de gang en we kijken allemaal uit naar het einde van de werken: twee nieuwe fietssuggestiestroken die de baan (hopelijk) veiliger zullen maken voor fietsers en toch behoud van de kasseistrook in het midden waardoor het historische karakter en de erfgoedwaarde van de Kauterhof grotendeels behouden blijft. Nu blijkt dat het onderste deel van de weg toch volledig in beton zal worden aangelegd. Heel wat Hoegaardiers zijn hierover ongerust en betreuren deze beslissing ten zeerste. De Kauterhof zal hierdoor 'gebroken' worden en het zicht zal vanaf het kruispunt Stoopkensstraat-Brouwerij Loriersstraat helemaal veranderen. Weg mooie kasseistrook, weg historisch karakter”, tot daar Philip Collaers die de vraag van N-VA verwoordde.

Bomen bewaard

Het openbaar onderzoek over deze wijziging aan de plannen loopt nog tot 6 juni. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) gaf uitleg over het waarom van de wijziging. “Bij de werken kwam tot uiting dat de nutsleidingen richting Lorierssite ondiep liggen. Het was dan gemakkelijker het beton door te trekken van aan de Zavelputtenstraat tot aan het plateau aan de ingang van ‘De Brouwketel’. Het gaat in totaal op 140 vierkante meter bijkomend beton. Alles wordt in sneldrogende beton gelegd, waardoor de werken sneller klaar zullen zijn. De mensen van de Zavelputtenstraat zullen nu nog voor het bouwverlof weer doorkunnen”

“Het betonplateau zal een visueel signaal geven dat er moet vertraagd worden richting centrum, aan de bocht. Aan de holle weg zelf komen geen veranderingen, de kasseiweg blijft behouden, maar er komen betonstroken aan weerszijden, die zullen beletten dat de kasseien verzakken. We hebben daar de bomen zoveel mogelijk gespaard en er boomchirurgen op afgestuurd. We willen dus zeker zoveel mogelijk het erfgoedkarakter van de holle weg behouden”, besloot de burgemeester.

Lees meer over