Café Brem in Hoegaarden is verkocht en maakt plaats voor appartementen

11 november 2021 | 21u12 | Gepost door christian.henn…
Café Brem
Op 28 februari 2020, juist voor de eerste lockdown, sloot het laatste authentieke bruine café van Hoegaarden de deuren, met een afscheidsfuif. Tim Rimanque, de 41-jarige café-uitbater sloot het café Brem, omdat hij elders werk gevonden had. “Het heeft een tijd geduurd maar na onderhandelingen is het pand nu definitief verkocht aan een Leuvense groep”, vertelt Tim Rimanque nu.

“Er komt geen handelszaak meer in, ook geen café. Ik had natuurlijk liever gehad dat het een café bleef, maar uiteraard moet men bij verkoop eerst aan zaken denken. Een groep uit Leuven gaat er appartementen bouwen, vermoedelijk een achttal. De gevel moet normaal blijven staan volgens Erfgoed, maar ik weet ook niet welke voorwaarden de kopers van Erfgoed hebben gekregen”, aldus Tim.

Het bruine Café Brem aan de Stoopkensstraat in Hoegaarden, heeft een hele geschiedenis. Op het kadaster werd in 1933 de verkoop van het pand geregistreerd door landbouwer Adolphe Virgile Vanhagendoren aan handelaar Lambert Michiels-Smets. De benaming Café Brem verwijst naar de voormalige eigenaar, Lambert Michiels, die bremstruiken sneed om er bezems van te maken. 'Bare Brem' werd al snel zijn bijnaam.

Lees verder onder de foto

Tim en Marc Rimanque
Tim en Marc Rimanque de laatste dag voor de sluiting

Toen Bare Brem het clublokaal van voetbalclub Sporting Hoegaarden opende, doopte hij het café 'Sporting bij Brem'. Bare Brem startte in 1934 met het café en hield het 28 jaar open, daarna namen Emile Michiels en Hilda Alen het over gedurende 24 jaar. Sinds 1989 deden Robert Michiels en Sonia Blocquiau het café, geholpen door moeder Hilda, tot in 2005 Patrick Ladangh het voor een paar jaren overnam. Daarna nam Tim Rimanque in 2008 de fakkel over. Hij organiseerde ook evenementen als Bremrock en het schlagerfestival. Het authentieke bruine karakter van de kroeg bleef steeds bewaard, evenals de naam.

Lees meer over