Bram’s Foundation uit Hoegaarden op stap met kwetsbare jongeren

De jongeren groep aan jeiugdherberg
Gerrit De Cort en Wendy Dupont uit Hoegaarden, verloren op 21 juli 2018 hun zoon Bram, die na een depressie uit het leven stapte. Achteraf hebben de ouders Bram’s Foundation opgericht, om jongeren met depressieve klachten te helpen. Al in 2018 , 2019 en 2020 stapten ze een stuk van de route naar Compostela af. “Dit jaar hebben Gerrit en ik, samen met 10 jongeren en een kookploeg van 4 personen de tour de Vezelay gewandeld . Dit is een 140 km lange wandeling op oude pelgrimswegen rond Vezelay in de Morvan “, vertelt Wendy vanuit Frankrijk. Ze hebben hun tocht richting Compostela vandaag onderbroken.

“We zijn twee jaar geleden, drie dagen na de begrafenis van onze zoon Bram, voor het eerst vertrokken vanuit onze achtertuin aan de visvijvers van Hoegaarden en we hebben twee weken gestapt tot Reims. Bedoeling was om het immense ongeloof en het verdriet wat te kunnen verwerken. Elk jaar stappen we een stukje verder tot we in Compostela aankomen”, aldus de ouders.

Veel regen

Nu wandelden ze dus de tour de Vezelay. “Twee jaar geleden hebben wij een deel van dit traject ook doorkruist op onze tocht naar Compostela . Door het slechte weer met veel regen, was deze editie helemaal anders dan vorig jaar en waren wij genoodzaakt om twee dagen alternatieven te zoeken om warm te krijgen en kleren te drogen . Zo hebben wij hulp gekregen van een plaatselijk beschutte werkplaats om kleren en handdoeken te drogen”.

In een plaatselijke pelgrimsherberg hadden  wij een overnachting gepland en een namiddag naar de film ‘the way’ gekeken . Heel toepasselijk omdat de film verhaalt over de tocht van een vader die een zoon verloren heeft en een tocht naar Compostela maakt”.

Lees verder onder de foto

De jongeren onderweg

“De tocht zelf was redelijk zwaar door het heuvelend landschap en de vele regen maar de sfeer en samenhorigheid maakte ons als groep zo sterk dat wij de energie en wil hadden om toch door te zetten. Doordat wij dit jaar zo’ n zware editie hadden viel dat zeer zeker op.  Op 13 juli werden wij getrakteerd op een mooi vuurwerk aan het meer waar wij kampeerden en hebben er dan ook intens van genoten met zijn allen .”

Lees verder onder de foto met Rayna

Met de hond Rayna

Met de hond Rayna als mascotte

“Al bij al een editie om nooit te vergeten met een super sterke groep van jongeren en  onze kookploeg, Greta,Patrick, Lotte, Lies en Erwin. En uiteraard was de hond Rayna, de mascotte van de partij. Eén jongere heeft het verhaal van de tocht op onze blog  geschreven.  Deze tiendaagse en onze tenten werden gesponsord door het AvH Solidarity Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Op weg zijn met elk onze rugzak, in de natuur, brengt ons innerlijke rust en maakt ons mentaal sterker. Ook het samenhorigheidsgevoel is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en kracht kan putten uit elkaar.”

“Na deze week zijn Gerrit en ik, samen met Anouska verder gestapt richting Compostela. Helaas moeten wij vandaag onze tocht onderbreken doordat er pelgrims terugkomen van Spanje, met de mededeling dat alle herbergen gesloten zijn door COVID. Daardoor eindigt dit jaar onze tocht hier en vandaag in Saint-Jean-Pied-de-Port”, besluit Wendy.

Voor het volledige reisverhaal: https://wandelen-reizen.com/

Lees meer over