Beleidsnota rond appartementen in Hoegaarden

8 januari 2021 | 14u43 | Gepost door christian.henn…
Tegen te veel appartementisering
In Hoegaarden zijn er de laatste jaren veel aanvragen geweest voor appartementen en ook veel acties hiertegen, vooral door Landelijk Hoegaarden. Zo werden een aantal nieuwe projecten gestopt. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Marleen Lefevre had al eerder aangekondigd dat er een beleidskader komt rond de bouw van appartementen. Die beleidsnota wordt nog deze maand voorgelegd aan Gecoro, de commissie voor ruimtelijke ordening.

“Onze beleidsnota rond de appartementen is zo goed als klaar en wordt voorgelegd aan de Gecoro in januari.   Het uitgangspunt is het leefbaar, groen en authentiek houden van Hoegaarden, maar tezelfdertijd ook woonkansen geven voor jong en oud en om een oplossing proberen te bieden aan te grote erfgoedkundig waardevolle sites in de deelgemeenten.   De basis is : waar kunnen er wel of niet appartementen komen en hoe moet dit gebeuren, met behoud van het landelijke en authentieke karakter”, aldus de schepen bij de voorstelling van haar omgevingsbeleid dit jaar.

 “Veel projectontwikkelaars vinden de weg naar Hoegaarden  omdat ze weten dat iedereen wel in Hoegaarden wil wonen.  Om onze groei op te vangen hebben we nood aan meer woongelegenheden. De verdichting zal vooral in de kern van Hoegaarden moeten gebeuren.  Voor de straten waar appartementen niet mogen, kan er wel verdicht worden door de bouw van kleine woningen. In principe kunnen geen appartementen in de deelgemeenten Meldert en Outgaarden, maar in sommige mooie hoeves zouden toch meergezinswoningen kunnen ondergebracht worden”, zo stelde de schepen al vorig jaar bij de aankondiging van de opstelling van een beleidsnota.

Recent werd door actievoerders nog de bouw van appartementen in de Gasthuisstraat gestopt, hoewel er toen nog geen beleidskader was. Nu komt het er dus wel aan.

Lees meer over