Aankoop van 4 hectare grond voor bosuitbreiding en waterbuffering in Outgaarden

24 december 2021 | 11u58 | Gepost door christian.henn…
Bijkomend bos in Outgaarden

De gemeenteraad van Hoegaarden keurde de aankoop goed van 4 ha grond. Er wordt 100.000 euro voor neergeteld. Het is best mogelijk dat een stuk van dit perceel geruild wordt met een ander landbouwperceel, om het bos dichter bij het centrum van Outgaarden te brengen.

De gronden zijn eigendom van, het Agentschap Wegen en Verkeer. Het wordt een rechtstreekse aankoop, een verkoop voor algemeen belang. Het perceel biedt voor de gemeente mogelijkheden voor waterbuffering, bosuitbreiding en de aanleg van zonnepanelen.

Tegen droogte

De waterbuffer zou regenwater van de E40 en de HST-lijn kunnen bufferen. Dat water zou dan tijdens periodes van droogte ter beschikking gesteld worden van landbouwers. Dit omdat het landbouwplateau van Outgaarden droogtegevoelig is. De haalbaarheid hiervan kan onderzocht worden binnen het project Water-Land-Schap, een landinrichtingsproject van VLM.

Tegelijk wil het bestuur in overleg met spoorwegbeheerder Infrabel de mogelijkheid onderzoeken om zonnepanelen te plaatsen, bv. op de taluds van de waterbuffering.

7000 bomen

Het bestuur wil dit ook combineren met bosuitbreiding. Dit kan door aanplanting van een bos op het perceel zelf, maar er is ook mogelijkheid om een deel van dit perceel, namelijk 3 ha te ruilen met een landbouwperceel in de buurt. Op die manier zou het nieuwe bosje aansluiten bij het bestaande speelbos dicht bij het centrum. Het perceel is groot genoeg voor de aanplant van ongeveer 7000 bomen, wat ongeveer overeenkomt met ‘één boom per inwoner’, één van de acties uit het lokaal klimaatplan.

Lees meer over