Wegenwerken Craenenbroekstraat in Glabbeek starten na de zomer

craenenbroekstraat
Op de gemeenteraad die vanavond plaats grijpt, wordt de aanbesteding voor de riolering- en wegenwerken voor de vernieuwing van de Craenenbroekstraat in deelgemeente Glabbeek goedgekeurd.

Gemeenteraadslid Simon Vandermeulen (Dorpspartij): “Het kruispunt van de N29-Craenenbroekstraat wordt heraangelegd, omdat de haakse aantakking vandaag de verkeersveiligheid beperkt. De nieuwe straat wordt 12 meter breed in het gedeelte van de KMO-zone en krijgt een breed fietspad aan de linkerzijde van de weg, komende van de steenweg N29 tot aan de fruitveiling. Ter hoogte van de fruitveiling komt er een verkeerspoort voor de overgang naar het gedeelte van de straat waar woningen staan.”

De KMO-zone wordt na de heraanleg voor alle zwaar vervoer volledig ontsloten langs de N29. Vrachtwagens worden maximaal geweerd in de dorpskern. Het gedeelte van de woonstraat, die momenteel in enorm slechte staat verkeert, wordt tussen de fruitveiling en de Dries vernieuwd. Hier komen nieuwe boordstenen en een nieuwe rijbaan in asfalt, met fietssuggestiestroken die aansluiten op het nieuwe fietspad in het KMO-gedeelte. Daardoor wordt een veiligere doorsteek voor fietsers gecreëerd tussen de steenweg en de Dries.

De totale kostprijs is geraamd op € 1.233.310,34 euro, waarvoor de gemeente € 734.114,68 Vlaamse subsidies ontvangt. “Aanvankelijk kwam dit dossier niet in aanmerking voor Vlaamse subsidies”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij), maar door eind verleden jaar toch nog een dossier in te dienen, gokten we doordacht op de restmiddelen die de Vlaamse overheid op het einde van elk jaar nog in hun subsidiepot voor gemeenten hebben steken. In 2020 vroegen andere gemeenten slechts 65% van de beschikbare subsidies aan. Het bracht ons opnieuw een pak geld op.”

Samen met het verkeersveilig maken van Craenenbroekstraat wordt de jarenlange problematiek van wateroverlast aan het kruispunt met de N29 grondig aan. Een informatievergadering volgt over enkele weken.

Lees meer over