Verantwoordelijke Glabbeeks KSA kamp getuigt: "Het leek alsof er een rivier door het kamp stroomde"

Kamp Glabbeek
Fien Collin (19) is één van de verantwoordelijken van de Glabbeekse KSA die woensdagochtend door de gemeente geëvacueerd werden van hun kampplaats in Jalhay nadat zware regens er langer blijven onmogelijk maakten. “Het was echt absurd. 100 liter per vierkante meter is echt heel veel water. Het leek alsof er een rivier door de kampplaats stroomde.”

Twee bussen haalden de 73 leden van de KSA woensdagochtend aan de kampplaats op. “Het is een dubbel gevoel want uiteindelijk hebben we nog redelijk lang van het kamp kunnen genieten. Oorspronkelijk dachten we dat het de hele tijd heel slecht weer zou zijn maar uiteindelijk was het een achttal redelijk en konden de kinderen toch genieten van heel wat activiteiten.”

De wacht gehouden

Dinsdagnamiddag sloeg het om wanneer ze van het thuisfront de vraag kregen hoe het weer was want dat het in Hageland redelijk fel regende. “Toen zagen we dat het KMI zware regens voorspelde, tot zo’n 100 liter per kubieke meter. Tegen het avondeten begon het te regenen en aangezien de keukentent op het laagste punt stond liep daar vrij snel water binnen. De kinderen verbleven boven op de berg en hadden iets minder last van het water, de tenten waren ook beter beschermd. Het bleef maar regenen en daarom besloten we om die nacht de wacht te houden en om het half uur bij hen te gaan kijken. Rond 5.30 uur regende het nog altijd en toen hebben we een klik gemaakt. Eerder hadden we al besloten om een dag eerder naar huis te gaan maar we zouden oorspronkelijk nog tot na de middag blijven zodat we onze traditioneel afsluitende bbq nog konden houden maar we begrepen dat het niet zou stoppen met regenen en dat er nog weinig fun aan zou zijn. We besloten dan maar om hen zo snel mogelijk thuis te krijgen.”

De gemeente stuurde bussen om de kinderen op te halen en een vrachtwagen om te spullen op te laden. “We braken een deel van de tent af en het regende zo hard dat je na 2 minuten al drijfnat was. Over het terrein liep zodanig veel water naar beneden dat het leek alsof er een rivier door ons kamp stroomde, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik denk dat we de beste keuze hebben gemaakt, gelukkig viel niet heel het kamp in het water en konden ze toch van een achttal goede en fijne dagen genieten”, besluit Fien.

De filmpjes die Fien ons stuurde, spreken boekdelen.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over