Veilige fietsverbinding tussen Glabbeek en Kortenaken

16 juni 2021 | 22u23 | Gepost door rik.poulman@te…
mollu en vandermeulen
De gemeenten Glabbeek en Kortenaken weren momenteel naarstig verder aan een veilig fietsroutenetwerk. Een van de kronen op het werk is de doortrekking van het nieuwe fietspad langs de Hoeledensesteenweg op het grondgebied van Kortenaken. “Zo realiseren wij een bovenlokaal fietsroutenetwerk met veilige doorsteken tussen beide gemeenten”, zeggen Mobiliteitsschepen Kristof Mollu (CD&V) van Kortenaken en raadslid gemeenteraadsvoorzitter Simon Vandermeulen (Dorpspartij)

Kristof Mollu: “Een groot deel van ons bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk is al gerealiseerd. We misten in Hoeleden evenwel nog een belangrijke schakel. Doordat we deze missing link nu wegwerken op ons grondgebied en door de realisatie van de fietspaden in Glabbeek is er een goede en veilige fietsverbinding voor onze inwoners naar de N29 (steenweg Tienen-Diest). Verder zijn we gelijktijdig met de rioleringswerken in Kersbeek-Miskom ook bezig met de aanleg van 5 km nieuwe fietspadinfrastructuur buiten het fietsroutenetwerk en plannen we in Kersbeek-Dorp daarnaast een nieuw fietspad.”

Glabbeek gaat tegen 2025 haar functioneel lokaal fietsroutenetwerk volledig realiseren door de aanleg van nieuwe fietspaden in tien straten. In 2023 krijgen Boeslinter, de Pepinusfortstraat en de Hoeledensesteenweg in deelgemeente Bunsbeek nieuwe fietspaden.

Vandermeulen: “Samen met de aanleg van nieuwe fietspaden zal Aquafin in 2023 ook een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aanleggen in de voornoemde straten. De kostprijs van deze fietspaden werd geraamd op € 1.019.915,58, waarvan 90% uit het Vlaams Fietsfonds komt. In Boeslinter en een deel van de Schoolstraat komen er fietssuggestiestroken, in de Pepinusfortstraat komen er aansluitende fietspaden langs beide zijden van de weg, langs de Hoeledensesteenweg tot de grens met buurgemeente Hoeleden opteren wij voor vrij liggende fietspaden langs beide zijden van de weg. Tussen de weg en de fietspaden ligt er een buffergracht waardoor de fietsers langs deze drukke steenweg veilig afgescheiden van de weg zullen kunnen fietsen. De uitvoering van deze werken is voorzien in 2023.”

Lees meer over