Stikstofakkoord onaanvaardbaar voor Glabbeekse veetelers: "Dit is het einde van de sector"

11 April 2022 | 15u52 | Gepost door rik.poulman@te…
Verzet tegen Pas-akkoord

Het zogenaamde stikstofakkoord van de Vlaamse regering over een drastische vermindering van de ammoniakuitstoot, kent geen genade bij Vlaamse landbouwers en veetelers. Vandaag voerder zij actie bij het varkensbedrijf van de familie Vanschoubroek in Glabbeek. “Dit akkoord betekent het einde voor onze sector”, zeggen de drie broers en twee neven die het bedrijf exploiteren.

Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de fok van biggen. Hier worden 1.500 zeugen gehouden. Wekelijks zijn die goed voor een productie van een duizendtal biggen die na een 8-tal weken naar gespecialiseerde vetmesterijen gaan en na vier maanden rijp zijn voor de slacht.

“Wij zijn de derde generatie binnen onze familie die actief is in deze sector”, vertelt Anton Vanschoubroek. “Om heer met drie gezinnen van te leven is dat erg nipt en willen wij uitbreiden, maar als dit nieuwe decreet er zou doorkomen, zitten wij gewoon muurvast. Wij hebben al zwaar geïnvesteerd om aan de bestaande normen te beantwoorden, maar er komen steeds nieuwe regels bij. Het is voor ons ook onaanvaardbaar dat wij op een andere manier worden behandeld dan de industrie, waar een maximale uitstoot van 1 % gehanteerd wordt, terwijl die voor de veeteelt 0,25% bedraagt.”

Lees verder onder de foto
Anton Vanschoubroek
Anton Vanschoubroek groeide op in het bedrijf er wil er ook actief in blijven

“Het is hallucinant dat aan onze veehouderijen via zware reductiedoelen bijzonder zware inspanningen worden gevraagd terwijl de socio-economische impact hiervan niet eens doorgerekend werd”, klinkt het bij de Boerenbond. “Met het vervroegd sluiten en het versneld terugdraaien van de ontheffing van nulbemesting in groene bestemmingen, komt de regering terug op gemaakte afspraken.”

Bedrijven met geldige vergunningen – vaak al generaties lang – krijgen te horen dat ze veel sneller moeten stoppen dan hun vergunning toelaat. Op vraag van de varkenssector om bedrijven die ermee willen ophouden en ingaan op een opkoopregeling, hiermee diegenen die overblijven te sparen. “Wat vandaag voorligt, biedt hen geen enkele kans om zich verder te ontwikkelen”, aldus de Boerenbond. De toekomst zit er allesbehalve rooskleurig uit. Landbouwers en veetelers willen niet bij de pakken blijven zitten en plannen de komende maanden alvast verschillende nieuwe acties.

Lees verder onder de foto
Het bedrijf produceert wekelijks rond de duizend biggen.
Wekelijks worden op het bedrijf een 1.000-tal biggen geboren.

De sector kan alvast rekenen op steun van verschillende gemeentebesturen. “Glabbeek is een typische landbouwgemeente”, zeggen burgemeester Peter Reekmans en landbouwschepen Kris Vanwinkelen. “Wij gaan vanuit de gemeente geen motie indienen maar wel een klacht neerleggen tegen dit akkoord. Ook andere landbouwgemeenten gaven zij al te kennen ons hierin te willen volgen.”

Reekmans hekelt het toenemend aantal klachten tegen bedrijven die willen uitbreiden. “Wie in een landbouwgemeente komt wonen, weet dat daar een aantal ongemakken zoals al eens een onaangename geur kunnen bij horen. Wie dat niet wil aanvaarden, moet niet in een landbouwgemeente komen wonen.”

protest tegen stikstofakkoord

Lees meer over