Stijlvol trouwen in een echt kasteel, volgend jaar kan het in Glabbeek

28 mei 2021 | 18u03 | Gepost door rik.poulman@te…
kasteel Attenrode
Het gemeentebestuur van Glabbeek gaat in 2022 een deel van het kasteel van Attenrode tijdelijk afhuren voor burgerlijke huwelijksplechtigheden. “Begin volgend jaar start de verbouwing van ons gemeentehuis”, verduidelijkt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “Wij zochten en vonden een schitterend alternatief. Koppels zullen dat kunnen kiezen om te huwen in het gemeentebos of in het prachtige historische kader van het kasteel van Attenrode.

“Trouwplechtigheden mogen toch nog iets speciaal krijgen”, zegt Reekmans. “Wij hechten veel belang aan een romantisch huwelijk op maat van onze koppels en daarvoor gingen we op zoek naar een idyllische tijdelijke locatie. Omdat een deel van het kasteel momenteel niet bewoond is, kwamen wij als gemeente met jonkheer Guy de l’Escaille tot een akkoord voor een huurovereenkomst van een jaar voor het gebruik van een deel van het kasteel als tijdelijke gemeentelijke huwelijkslocatie.”

Peter Reekmans, enigszins euforisch: “Laten we eerlijk zijn, wat is er nog meer sprookjesachtig dan het historisch kader van een prachtig kasteel.”

Het kasteel in de Torenstraat in Attenrode-Wever heeft een rijke geschiedenis en al jaren een sterke band met de gemeente. Na enige overdrachten kwam het kasteel begin 18de eeuw in het bezit van Gabriel-Michiel-Frans de l’ Escaille, heer van Amours en hoofdmeier van Tienen (1706-1780). Door huwelijken kwam het afwisselend in handen van de families de l’Escaille en De Turck de Kersbeek. Liefst 5 bewoners van het kasteel waren burgemeester van Attenrode-Wever. Baron Louis de l’Escaille was burgemeester van Attenrode tussen 1819 en 1825. Daarna waren ook nog baron Theodoor de Turck de Kersbeek (1891-1905), baron Lodewijck de Turck de Kersbeek (1905-1914), baron Karel de Turck de Kersbeek (1914-1919) en jonkheer Paul de l’Escaille de Lier (1927-1936) burgemeester van Attenrode-Wever.

Eerder werd het kasteel ook al ter beschikking gesteld van de gemeenschap. In 1939 werd er tijdelijk de commandopost van het hulpvliegveld 16 in Glabbeek gehuisvest.

“Momenteel zijn we als gemeente ook het oud gemeentehuis van Attenrode-Wever aan het renoveren tot buurthuis”, aldus burgemeester Reekmans. “Dit oud gemeentehuis dateert uit 1894 en werd gebouwd onder het burgemeesterschap van baron Theodoor de Turck de Kersbeek. Als gemeentehuis werd het gebruikt tot aan de fusie van 1976.

Lees meer over