Sluikstorter op heterdaad betrapt."Hij vond het normaal dat hij zijn afval in de berm kon storten"

Provincie zorgt voor kosten-efficiënte behandeling van Gemeentelijke Administratieve Sancties
Het is de gemeente Glabbeek ernstig in de strijd tegen sluikstorters want op 7 juli werd er een dader betrapt en die mag zich aan een serieuse boete verwachten. “Ik tolereer geen sluikstorters in de gemeente en wie het toch doet, zal betalen”, waarschuwt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) anderen. De foto is louter illustratief van een ander sluikstort.

Eerder besliste de gemeenteraad dat wie voortaan zou betrapt worden meer zou betalen dan de, tot dan gangbare, gasboete van 250 euro. “De boete die je nu betaalt omvat de hoogste gasboete, dat wil zeggen 350 euro, dossierkosten van 94,80 euro en minstens 467,40 euro voor het opruimen. Dat betekent dat je minstens 900 euro betaalt en maximum 3000 euro, afhankelijk van de hoeveelheid vuil die je achterlaat.”

Het voorbije anderhalve jaar werden er in de gemeente ook al een 7-tal daders betrapt maar de man die op 7 juli betrapt werd, is dus de eerste die de zwaardere boete opgelegd krijgt. “Het gaat om een man uit Tienen die zijn snoeiafval in zakken had gestopt en dat kwam dumpen in de berm, vlakbij het voetbalveld. Mensen die daar aan het werk waren, zagen hoe hij de zakken er leegmaakte en spraken hem erop aan maar de dader trok zich daar weinig van aan en deed verder waarop de getuigen foto’s van het sluikstorten namen en de politie alarmeerden”, vertelt Reekmans.

Onbegrip bij dader

De agenten waren snel ter plaatse en kwamen er aan toen de dader zijn zakken aan het opvouwen was. “Hij was zich van geen kwaad bewust en snapte niet waarom hij het groen niet bij het groen mocht dumpen. Het straffe is dat de man dichter bij het containerpark van Tienen woont dan van de plek waar hij het afval dumpte. Nochtans betaalt hij op het containerpark er ook niets voor. Ik kan dit niet vatten. Wanneer straks door het afval de beek dichtslibt, en overstroomt bij hevige regenval, hebben wij hier wel miserie. Dit kan gewoon niet”, gaat Reekmans verder.

Inwoners stimuleren en als het moet straffen

In Glabbeek doen ze er in elk geval alles aan om hun inwoners aan te sporen naar het containerpark te gaan en hun afval niet zomaar ergens achter te laten. “De kost van ons containerpark is al heel laag en vanaf volgend jaar wordt het zelfs volledig gratis. Ook voor onze eigen bevolking zullen we de ogen niet sluiten wanneer ze sluikstorten. Dit is echt geen respect tonen voor de omgeving, noch voor de inwoners en de gemeente. Dit is een sterk signaal om aan te tonen dat we het niet zullen tolereren en iedereen die we betrappen zal beboet worden”, besluit schepen van Milieu Kris Vanwinkelen (Dorpspartij).

Lees meer over