Slechts één inbraak in Glabbeek in 2021

Glabbeek

“In Glabbeek hebben we nog amper inbraken”, zo reageert Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) op de berichten die recent in de media verschenen over het stijgend aantal inbraken in de politiezone Hageland.

“Dat inbraken in stijgende lijn zitten in de regio is misschien wel het geval in andere gemeenten van de politiezone, maar dit is alvast zeker niet het geval in Glabbeek. In 2021 was er, op de valreep op het einde van het jaar, op 30 december een inbraak in een woning maar dat was dan ook de enige, in 2020 waren er in onze gemeente 3 inbraken, in 2019 en 2018 waren er 9, in 2017 waren er dat nog 12, in 2016 nog 19 en in 2015 stond de teller op 44. Het aantal inbraken daalt dus elk jaar.”

Cameraschilden helpen

Volgens Reekmans investeert Glabbeek veel in veiligheid. “De cameraschilden op de N29 in Bunsbeek, Glabbeek en Kapellen - die al twee jaar geleden werden geplaatst - en de cameraschilden in de schoolomgevingen in de dorpskernen van Bunsbeek, Glabbeek en Kapellen - die eind verleden jaar werden geplaatst - dienen niet enkel voor snelheidscontroles. Naast camera’s voor trajectcontrole hebben ze ook ANPR-camera’s waarmee de politie automatisch nummerplaten kan lezen. De trajectcontrole op de steenweg was pas na twee jaar in werking maar de ANPR-camera’s werkten al wel gans de tijd. De cameranetwerken in Glabbeek hebben duidelijk een afschrik-effect en tegelijk levert het de politie een heleboel informatie op.”

Omdat de camera’s voor een verschuiving van de criminaliteit kunnen zorgen naar de secundaire

zorgden anderzijds voor een verschuiving van de criminaliteit. “Inbrekers gingen op de secundaire aan de slag waar er geen controle was. Daarom plaatsen we deze camera’s niet alleen op de steenweg, maar ook in de dorpskernen van deelgemeenten Bunsbeek, Glabbeek en Kapellen en krijgen ook deelgemeenten Attenrode en Wever op korte termijn ANPR-camera’s zodat er binnenkort niemand met kwade bedoelingen meer ongezien in en uit ons dorp kan rijden.”

Sinds 2015 zet de gemeente ook meer in op gerichte politiecontroles, een premie voor inbraakpreventie, alertheidscampagnes en afwezigheidstoezicht door de politie tijdens de vakantie. Dat de inbraakcijfers in onze buurgemeenten en in de andere gemeenten van de politiezone nu stijgen en in Glabbeek net niet, toont overduidelijk aan dat onze aanpak de juiste is.”

Lees meer over