Site rond Glabbeeks gemeentehuis wordt aangepakt, er komen nieuwe parkeerplaatsen en een centraal plein

Glabbeek
De omgeving rond het gemeentehuis in Glabbeek zal er binnenkort helemaal anders uitzien. Het gemeentehuis zelf wordt uitgebreid, het oude gedeelte gerestaureerd, maar ook de omgeving er rond wordt aangepakt. Er komt een centraal plein en een nieuwe parking.

“De dorpskernvernieuwing rond het gemeentehuis bestaat uit drie delen met name de noodzakelijke wegenis voor de ontsluiting van de nieuwe woonwijk de Melkroos achter het gemeentehuis, een nieuwe inrichting van ons Mobipunt aan de linkerzijde van het gemeentehuis en de realisatie van een centraal plein met nieuwe parking achter het gemeentehuis”, legt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) uit.

Bewaren landelijk karakter

Bedoeling is om te streven naar het, zoveel mogelijk, bewaren en versterken van het landelijk karakter van de site. “In de vernieuwde zone van het Mobipunt aan de linkerzijde van het gemeentehuis, dat aansluit met de Grotestraat en de nieuwe toegangsweg van de site, worden er 5 parkeerplaatsen voor mindervaliden, 2 laadpunten voor elektrische wagens, 2 parkeerplaatsen voor autodelen en een overdekte fietsenparking voorzien. En op de nieuwe centrale parking achter het gemeentehuis zullen er 83 plaatsen voorzien worden waarbij een deel als hoofparking ingericht zal worden en een deel als overflow-parking. De nieuwe parking krijgt ook een pleinfunctie voor occasionele activiteiten.”

Centraal wordt er een verlaagde groenzone ingericht met één grote toekomstboom en het hoogteverschil, tussen de vloerpas van het gemeentehuis en de buitenaanleg, wordt trapsgewijs opgevangen met betonnen zitranden.  “Naast het toepassen van waterdoorlatende verharding wordt er in de verschillende zones aan wateropvang en -infiltratie gedaan door middel van wadi’s. Hieraan worden zit- en spelmogelijkheden gekoppeld onder de vorm van stapstenen en rotsblokken en wordt de groenzone toegankelijk gemaakt. De totale kostprijs van de wegeniswerken voor de nieuwe sociale woonwijk de Melkroos en de buitenomgeving van het gemeentehuis is geraamd op 1 miljoen euro, waarbij de gemeente beroep kan doen op 400.000 euro Vlaamse ondersteuning vanuit de VMSW.” 

Lees meer over