Retro Landbouwtentoonstelling Glabbeek groot succes: “Waar dit allemaal verstopt zat is niet in te schatten”

8 mei 2022 | 19u24 | Gepost door rik.poulman@te…
Een wanmolen in werking. Hiermee wordt, letterlijk, het kaf van het koren gescheiden.

De heemkundige Kring Glabbeek vierde dit weekend zijn dertigjarig bestaan met een tentoonstelling over de landbouw in vroeger tijden. “Wij dachten er een fototentoonstelling van de maken”, vertelt voorzitter Edmond Denruyter, “maar vooral onze jongere leden speurden het dorp af op zoek naar oud landbouwalaam. Toch schitterend dat wij dit aan onze jeugd kunnen tonen. Waar ze dat allemaal opdiepten, is niet in te schatten.”

“In onze verschillende deelgemeenten waren enkele dorpsgenoten actief met de oorsprong en de ontwikkeling van onze dorpen”, vertelt Denruyter, “genoeg mensen om een heemkundige kring op te starten. Professor emeritus geschiedenis Leon Van Buyten en toenmalig stadsarchivaris Staf Thomas hebben ons op weg gezet om een bloeiende kring uit te bouwen. Wij hebben steeds ook kunnen rekenen op belangstelling van en samenwerking met ons gemeentebestuur. Ons belangrijkste doel is natuurlijk zoveel mogelijk zaken uit het verleden registreren en bewaren, maar er ook regelmatig mee uit te pakken naar onze medeburgers en zeker ook naar de schoolgaande jeugd.”

Lees verder onder de foto
Voorzitter Edmond Denruyter
Voorzitter Edmond Denruyter is een geboren verteller.

Een talrijk publiek woonde vrijdagavond de opening van de tentoonstelling bij. Na Den Ruyters terugblik over de voorbije dertig jaar, dankte burgemeester Peter Reekmans de kring, die een zeer belangrijke rol in het archiveren van de lokale geschiedenis speelt. “De gemeente investeert in gemeentelijke gebouwen met erfgoedwaarde en het conserveren van onze kerken. Dankzij de heemkundige kring konden wij een gemeentelijke erfgoedsite uitbouwen en volgend jaar plannen de uitgave van het boek ‘Glabbeek doorheen de eeuwen’.”

Lees verder onder de foto
Oude tractoren
Oude tractoren werden nog eens van stal gehaald.

Zaterdag en zondag profiteerden jong en oud van het mooie weer om de rijke schat aan oude landbouwtractoren en gereedschappen te bewonderen waarbij hulpvaardige vrijwilligers toonden hoe het boerenleven vroeger in mekaar stak.

Een terugblik vindt u in Passe Partout van 25 april. Vermelden wij tenslotte nog dat leden van de heemkundige kring mee de Krinusfeesten van Bunsbeek organiseren op vrijdag 20 mei (Krinus Night doors) en een zomermarkt op zaterdag 21 mei.

toestel om teugels te vlechten
Met dit eigenaardige toestel werden destijds sterke teugels gevlochten.

Lees meer over