Oud burgemeester en gewezen schepen krijgen nationaal ereteken

Jos Vicca
Jos Vicca (links) en Jean-Louis Deracourt werden voorgedragen voor een ereteken

Oud Glabbeeks schepen en burgemeester Jos Vicca en gewezen schepen Jean-Louis Deracourt werden, op voorstel van huidig burgemeester Peter Reekmans, voorgedragen voor een nationaal ereteken. “Het is een vorm van dankbaarheid naar hen toe voor hun jarenlange steun en inzet voor de gemeente”

Jos Vicca was 18 jaar schepen en 1 jaar burgemeester, Jean-Louis Deracourt was 23 jaar actief als gemeenteraadslid en schepen

 “Ik zocht al een tijdje naar een eresaluut om twee mensen die allebei een enorm belangrijke rol speelden in de gemeentelijke politiek - en mij ook als mens nauw aan het hart liggen - gepast te kunnen huldigen. Het was Jean-Louis Deracourt die mij al als 16-jarige overtuigde om in de lokale politiek te stappen, hij is bovendien naast Jean-Marie Dedecker één van mijn twee politieke vaders en hij was ruim 15 jaar mijn lokale mentor waar ik heel veel van geleerd heb."

Net als Jean-Louis lag ook ook Jos Vicca mee aan de basis van het huidig beleid, aldus Reekmans. " In 2012 vonden we elkaar, daarvoor waren we elkaars politieke tegenstanders maar later verliet hij de CD&V. Wij schreven samen, nog lang voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, een financieel meerjarenplan waarmee we na de verkiezingen aan de slag gingen en waarvan we vandaag de vruchten plukken.Jean-Louis stopte in 2006 met lokale politiek, hij legde mee de kiem voor de huidige Dorpspartij.”

Lees verder onder de foto. 

 

 

Jan Vicca
Jos Vicca (links) en Peter Reekmans (rechts) tijdens een bezoek van parlementsvoorzitter Jan Peumans in 2013

Hoogste onderscheiding

De Gouden Palmen van de Kroonorde zijn meteen de hoogste onderscheiding die een (gewezen) schepen en gemeenteraadslid kan krijgen na minstens 20 jaar dienst als gemeenteraadslid, waarvan minimaal 5 jaar als schepen.

De voordrachten werden ingediend bij de bevoegde instantie en worden op 8 april door de Koning bekrachtigd met een Koninklijk Besluit.

Tegen de zomer zou er dan een plechtige zitting komen van de gemeenteraad waar de eretekens zullen worden uitgereikt. Vijf mandatarissen van de oppositie werden eveneens voorgedragen. Het gaat om  Arthur Merckx (OCMW-voorzitter gedurende 18 jaar), Greet Holsbeek (uittredend OCMW- en gemeenteraadslid en gewezen schepen - was 27 jaar actief als gemeentelijk mandataris in Glabbeek), George Arnauts (uittredend OCMW- en gemeenteraadslid en gewezen schepen/OCMW-voorzitter - was 27 jaar actief als gemeentelijk mandataris in Glabbeek), Maria Saelmaekers (OCMW- en gemeenteraadslid en gewezen schepen - is al 25 jaar actief als gemeentelijk mandataris) en Roger Raymaekers (gewezen gemeenteraadslid en schepen - was 24 jaar actief als gemeentelijk mandataris).

Lees meer over