Opgegraven bommenwerper staat in Nederlands Oorlogsmuseum

Oorlogsmuseum
Het was eerder al aangekondigd maar nu is het zover. De Britse Lancaster NN775 bommenwerper, die destijds in Glabbeek werd opgegraven, staat in het Oorlogsmuseum in het Nederlandse Overloon.

Het toestel stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 5 maart ’45 om precies te zijn, neer in de Pamelenstraat in de Glabbeekse deelgemeente Bunsbeek. Het vliegtuig was op de terugweg van het Duitse Gelsenkirchen waar het een aanval had uitgevoerd maar werd geraakt door Duits afweergeschut. Bij de crash kwamen de 7 inzittenden om en tijdens de opgravingen in 2016 werden de laatste drie lichamen teruggevonden en begraven op het Britse militair kerkhof in Heverlee. Vijf jaar geleden werden de brokstukken, in opdracht van het gemeentebestuur, opgegraven. “Het toestel was 31 meter breed en 21 meter lang. Het is ook in die omvang dat je de restanten te zien krijgt. De brokstukken op hun oorspronkelijke plaats krijgen, was een heel puzzelwerk voor de medewerkers van het museum. De gemeente Glabbeek heeft het toestel in eeuwige bruikleen gegeven aan het Oorlogsmuseum. Het museum stelt de bezoekers een app ter beschikking waarmee je het oorspronkelijke vliegtuig in zijn volledigheid te zien krijgt en waardoor je ook virtueel kan kennismaken met de mannen die in het toestel zaten”, weet burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

De gemeente zal, wanneer de coronaregels het toelaten, binnenkort een busreis organiseren voor geïnteresseerde inwoners naar het museum.

Lees meer over