Ondanks tegenbericht van Rode Kruis moedigt Glabbeek mensen aan om spullen te verzamelen voor getroffenen zware regens

Glabbeek helpt
Gouverneur Herve Jamar van de provincie Luik bedankt Glabbeek voor de hulp die de gemeente leverde aan de Luikse regio na het noodweer dat daar lelijk huis hield. Het Rode Kruis ontmoedigt mensen om spullen te brengen maar Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) spreekt dat tegen: "Ze hebben wel degelijk behoefte aan een aantal urgente basisproducten, zo vernam ik van de gouverneur van de provincie Luik"

Op initiatief van schepen Hilde Holsbeeks (Dorpspartij) startte de gemeente Glabbeek vrijdag het inzamelcentrum Glabbeek Helpt op waar inwoners van Glabbeek en de regio het ganse weekend noodgoederen voor de, door het noodweer zwaar getroffen, regio’s konden komen doneren.

Het inzamelcentrum Glabbeek Helpt was, volgens burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij)  de voorbije drie dagen een enorm succes. “Zondagochtend konden er al 8 bestelwagen vertrekken naar de regio rond het zwaar getroffen Pepinster en Verviers. Om de juiste goederen op de juiste locaties doen terecht te komen was er zaterdagavond overleg vanuit Glabbeek met gouverneur Herve Jamar van de provincie Luik en de burgemeesters van Verviers en Pepinster. Intussen kwamen er al meer dan 1.000 mensen noodgoederen doneren in Glabbeek.”

Lees verder onder de foto. 

Gouverneur zegt dank u
Gouverneur van Luik is blijkbaar blij met de steun

Rode Kruis geen gelijk

Dat het Rode Kruis kritiek uitte en recent vroeg om niet zomaar met spullen naar de getroffen regio te trekken gaat Reekmans zijn pet te boven. “Mensen hebben er echt behoefte aan basisspullen zoals water als toiletpapier bijvoorbeeld. Ik begrijp niet dat ze zoiets zeggen want zij zijn niet de enige instantie die met noodhulp bezig zijn. Wij gaan in elk geval noodgoederen blijven inzamelen en die naar daar brengen. Dank zij onze connecties komen die ook op de juiste plek terecht. Heel veel inwoners van ons dorp en de regio kwamen doneren en heel wat vrijwilligers kwamen helpen. Ik ken de gouverneur van Luik al langer en nam daarom met hem contact op om te kijken aan wat er nood was en waar deze noodhulp kon geleverd worden”, reageert de burgemeester.  

Glabbeek inzamel

Steun is nodig

Volgens de burgemeester richtte de provincie Luik vrijdag al een provinciale solidariteitscel op om de steunvoorstellen van bedrijven, verenigingen of burgers te koppelen aan de behoeften van de getroffen gemeenten.”Hier bleek dat er vooral acute nood is aan voeding, verzorgingsproducten en dierenvoeding. Via onze gemeentelijke kanalen deden we daarom een specifieke oproep om prioritair deze noodhulp naar ons inzamelcentrum te brengen, waar heel wat positief gevolg werd aan gegeven. Na de 8 bestelwagens vandaag vertrekken er de komende dagen vanuit Glabbeek nog meerdere bestelwagens naar de regio van Verviers en Pepinster omdat deze eerste dringend noodhulp momenteel nog veel urgenter is dan financiële steun. Mensen ter plaatse hebben geen drinkwater om te koken of om zich te wassen, daarom is water, voeding en verzorgingsproducten nu snel ter plaatse krijgen een absolute prioriteit, net zoals dierenvoeding.”

Ook maandagavond kunnen er nog, tussen 18 en 20 uur, noodgoederen geleverd worden aan Hangaar 44 in Glabbeek.

 

Lees meer over